Hlavní obsah

Ferrari se nelíbí případné další snižování rozpočtu. Nechce, aby klesla úroveň F1

Maranello/Praha
Aktualizováno

Ferrari se nelíbí snaha snížit ještě více rozpočtový strop. Šéf týmu chápe, že kvůli současné situaci, kdy se nekonají závody, je potřeba zasahovat do financí v F1, ale varuje před unáhlenými rozhodnutími. „Kdyby měl být rozpočet ještě nižší, nechtěli bychom se ocitnout v bodě, kdy bychom museli zvážit, zda bychom naši závodní DNA neuplatnili jinde,“ prohlásil Mattia Binotto s tím, že ale nejde o výhrůžku, že by z formule 1 odešli.

Foto: Sport.cz

Mattia Binotto.

Článek

Týmy se loni dohodly na rozpočtovém stropu pro rok 2021 ve výši sto pětasedmdesát milionů dolarů. Avšak současná situace mnohé změnila. Světový šampionát letos kvůli korornaviru ještě ani neodstartoval, mnoho závodů bylo odloženo nebo zrušeno a není zatím ani jasné, kdy v létě sezona začne.

Menší týmy tak bojují o přežití a rozhodly se oslovit Mezinárodní automobilovou federaci FIA a majitele formule 1, aby byl rozpočtový strop ještě snížen. Hovoří se o sto pětačtyřiceti milionech dolarů pro příští rok a sto třiceti milionech dolarů pro rok 2022. To se však nelíbí Ferrari.

„Úroveň 145 milionů dolarů je nový a o dost náročnější požadavek ve srovnání s tím, co bylo schváleno loni,“ uvedl Mattia Binotto, šéf Ferrari na webu deníku The Guardian. „Donutilo by nás to přinést obrovské oběti. Zejména ve vztahu k našemu personálu,“ vysvětloval dál.

„Kdyby to mělo jít ještě níž, nechtěli bychom se ocitnout v bodě, kdy bychom museli zvážit, zda bychom naši závodní DNA neuplatnili jinde,“ dodal Binotto s tím, že kdyby se začalo hodně šetřit, úroveň formule 1, která je považována za královnu motorsportu, by se mohla propadnout někam k juniorským sériím.

Reklama

Související témata: