Hlavní obsah

Šance na restart sezony vzrostla. Vedení ligy o něm bude jednat v pondělí

Aktualizováno

Naděje na dokončení sezony vzrostla. Vláda ve čtvrtek změnila harmonogram uvolnění opatření vzhledem k příznivému epidemiologickému vývoji nemoci covid-19 v zemi. Konání sportovních akcí v omezeném počtu osob bude možné už od 25. května. Ligová fotbalová asociace (LFA) proto bude na pondělním zasedání ligového výboru řešit znovuzahájení dvou nejvyšších soutěží v co nejbližším termínu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Benjamin Tetteh ze Sparty a Ondřej Kúdela ze Slavie během derby.

Článek

Poslední zprávy jsou příznivé. Fotbalisté však zatím od začítku týdne mohou trénovat jen bezkontaktně a po skupinkách. Obnovení dvou nejvyšších soutěží se tak musí náležitě nachystat. Trenéři se v průzkumu Sport.cz shodují, že týmy před spuštěním ostrých zápasů potřebují v ideálním případě tři týdny normálního tréninku bez omezení včetně přípravných duelů.

Jinak by po dlouhé pauze hrozila zranění, protože termínů ubývá a v případě obnovení ligy se musí počítat s našlapanými "anglickými" týdny.

Fotbal nejčerstvější zprávy každopádně kvituje.

„Aktuální vývoj ohledně uvolňování opatření vítáme a věříme, že umožní znovuzahájení fotbalové ligy v co nejbližším termínu. Další možný vývoj budeme řešit na pondělním zasedání ligového výboru," reaguje na plány vlády ohledně úprav mimořádných opatření Dušan Svoboda, předseda LFA.

Limit zúčastněných osob se zvýší

Po změně harmonogramu vláda teprve rozhodne, jaký bude od 25. května maximální možný počet osob při sportovních, ale také kulturních a společenských akcích. Je velmi pravděpodobné, že limit bude navýšen. Původní plán počítal s pořádáním sportovních akcí až od 8. června a s omezením na nejvýše 50 zúčastněných osob. Limit bude nejspíš navýšen.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fotbalisté Baníku v omezeném tréninkovém procesu

"Minule jsme tam měli 50, ale stále ještě jednáme se všemi aktéry. Je možné, že se limit trochu zvedne, aby se mohly dělat profesionální soutěže bez diváků, ale aby se tam mohli všichni aktéři dostat. Proto jsme řekli, že zatím nebudeme specifikovat na 50. Bude to o něco více," avizoval ve čtvrtek vicepremiér Karel Havlíček, když rozhodnutí vlády oznámil.

Svoboda by uvítal navýšení limitu omezeného počtu osob přítomných na utkání.

"Nějakých zhruba 130 lidí je spodní hranice, kdy utkání jste schopní zorganizovat i s tím, že jste schopní zprostředkovat kontakt s médii," řekl předseda LFA pro Českou televizi. "Když na zápase nejsou fanoušci, tak naopak přítomnost médií je důležitá. Takže když se budeme bavit o nějakých 130, 140 lidech, jsme schopní zajistit utkání v nějakém standardu," poukazuje Svoboda a připomíná, že na stadionech diváci nebudou.

Podle čtvrtečního rozhodnutí vlády by měly být od 11. května možné veškeré venkovní tréninkové aktivity, jen s vyloučením veřejnosti. Posunut byl také termín otevření posiloven a fitness, které budou zpřístupněny už příští pondělí 27. dubna.

Votroci nechali hráče otestovat

Podmínkou určitě bude dodržování přísných hygienických podmínek. Třeba druholigový Hradec Králové nechal některé své hráče již tento týden otestovat na covid-19.

Foto: fchk.cz

Fotbalisté Hradce Králové vyzkoušeli první sadu rychlotestů na covid-19.

„Dostali jsme švýcarské rychlotesty. Zatím jsme je vyzkoušeli, ale počítáme s tím, že před zahájením společné přípravy otestujeme všechny hráče," avizuje generální manažer klubu Richard Jukl. „Předpokládám, že když se začne hrát, budou stejně muset být testování všichni před zápasy," dodává.

První liga má za sebou 24 dějství. Zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavbu, která bude pro většinu klubů pětikolová, a baráž o účast v první lize. Druhá nejvyšší soutěž stihla před nucenou pauzou odehrát jen úvodní jarní kolo.

Reklama