Hlavní obsah

Velkolepý start sezony! S hvězdami, na sto stadionech a živě v televizi

Praha

Od přání a spekulací ke konkrétním plánům! Český atletický svaz zveřejnil, jak bude vypadat ostrý start letošní sezony. A fanoušci královny sportu si přijdou na své, v kalendáři si můžou červeně zatrhnout datum prvního června.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková během atletického mítinku Zlatá tretra.

Článek

Rozvolňování opatření a možnost konání sportovních akcí za účasti maximálně padesáti lidí od 25. května daly zelenou úvahám o menších atletických mítincích za účasti českých reprezentantů, kteří přišli o všechny plánované letošní vrcholy.

Úvodní z plánovaných šesti „mikromítinků“ se uskuteční první červnový den v Kladně a účast bude hvězdná: dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, trojnásobný halový mistr světa na čtvrtce Pavel Maslák a český rekordman ve vrhu koulí Tomáš Staněk.

Foto: Ivana Roháčková

Tomáš Staněk ve finále MS v Dauhá.

Právě jejich disciplíny (Maslák poběží třístovku) se uskuteční na kladenském Sletišti tak, aby se závody včetně všech dalších činovníků vešly do padesáti osob na stadionu. Zejména oštěp žen by mohl být špičkovou podívanou, ve hře je i účast dalších českých es ze skupiny Jana Železného, která čítá Nikolu Ogrodníkovou, Irenu Gillarovou a Nikol Tabačkovou.

„Atleti chtějí závodit co nejdříve a svaz našel možnost, jak závody zajistit i s omezeným počtem padesáti osob. Svazových mikromítinků bude v průběhu června šest s účastí české atletické špičky na různých místech republiky,“ prohlásil předseda svazu Libor Varhaník.

Kladenský mítink by měla živě přenášet i Česká televize, pro niž to bude jeden z prvních přímých přenosů ze sportovních akcí po delší době. „Moc se na první závody těším, i když budou v omezeném režimu, myslím, že závod je prostě vždy jiný než trénink,“ říká světová rekordmanka Špotáková.

Prvního června se ale nebude závodit jen v Kladně, v plánu je velkolepý start sezony na více než stovce stadionů po celé republice, aby se mohla zapojit i mládež.

„Chceme nastartovat závodní proces i v jiných věkových kategoriích, povzbudit pořadatele napříč republikou, abychom se vrátili na stadiony v plné formě, i když s omezenými podmínkami. Vyzýváme tak kraje i oddíly a kluby, aby se do iniciativy pod názvem Spolu na startu zapojily. V průběhu víkendu jsme sondovali zájem, podle ohlasů bude enormní,“ těší Varhaníka.

O týden později je na pražské Julisce v plánu první z vrcholů letošní specifické sezony, Memoriál Josefa Odložila ve vybraných disciplínách za účasti domácí špičky.

Reklama

Související témata: