Hlavní obsah

Ještě měsíc a liga bude zpátky. Na 25. května je naplánován restart nejvyšší fotbalové soutěže

Praha
Aktualizováno

Ještě měsíc a na fotbalové stadiony by se zase měla vrátit liga. Alespoň taková je představa vedení Ligové fotbalové asociace po dnešním sezení výkonného výboru. „Od 25. května znovuzahájíme přerušený ligový ročník. Dohodli jsme se, že využijeme možnost, kterou nám dává uvolňování opatření zaměřených proti koronavirové pandemii,“ potvrdil předseda LFA Dušan Svoboda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Za měsíc by mohla být liga zase zpátky. Na archivním snímu Benjamin Tetteh ze Sparty a Ondřej Kúdela ze Slavie během derby.

Článek

V případě, že by došlo k dalšímu uvolňování opatření, je vedení první a druhé ligy připraveno flexibilně reagovat a jednat o odpovídajících úpravách termínové listiny.

„V intencích pokynů a doporučení UEFA a European Leagues je jednoznačnou prioritou pokusit se soutěžní ročník dokončit ve stávajícím herním formátu, samozřejmě za předpokladu, že to vývoj epidemiologické situace v České republice umožní," přidal šéf ligy Svoboda.

Profesionální soutěže v tuzemsku – tedy první a druhá liga – byly přerušeny uprostřed března, kdy měla nejvyšší soutěž odehráno teprve nekompletních čtyřiadvacet kol. Zbývá tedy odehrát ještě šest dějství základní části a nadstavbu, která pro většinu týmů představuje dalších pět utkání. A k tomu samozřejmě baráž…

Už teď je ovšem jasné, že do 30. června fotbalová liga neskončí. „Do konce června skutečně není možné tento ligový ročník dohrát. Proto musíme požádat Ligové grémium LFA, aby soutěž mohla pokračovat i po tomto datu. Svůj souhlas musí vyslovit většina klubů první a druhé ligy. Věřím, že ho získáme a stávající ligový ročník se dohraje na hřišti, a ne u kulatého stolu," potvrdil Svoboda.

Souhlas je potřebný především proto, že tímto datem vyprší některým hráčům kontrakty ve stávajících klubech, stejně jako klubům skončí smlouvy s partnery či sponzoři. K prolongování první a druhé ligy na červenec postačí souhlas nadpoloviční většiny klubů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nástup rivalů před březnovým derby Slavia - Sparta v Edenu.

I proto bylo ligové grémium svoláno až na 12. května, i když se původně mělo sejít už v dubnu. „To proto, že na něm budeme primárně řešit prolongaci sezony a další opatření v souvislosti s aktuálním stavem kolem koronaviru," vysvětlil odklad Svoboda s tím, že LFA chce mezitím jednat s ministerstvem zdravotnictví o souboru opatření, která by umožnila profesionálním fotbalistům návrat do plného tréninku a soutěžních utkání.

„Zároveň jsme připraveni provést před opětovným zahájením soutěžního ročníku plošné testování všech hráčů klubů první a druhé ligy."

Foto: FCVP

Šlágrem znovuzahájené ligy bude bitva Plzně se Spartou.

Vládní kabinet ve čtvrtek vzhledem ke zlepšující se epidemiologické situaci v zemi uspíšil původní harmonogram uvolňování opatření a od 25. května povolil v omezeném počtu a bez diváků pořádání sportovních akcí.

Pětadvacáté ligové kolo by mělo kromě ostře sledovaného duelu mezi Spartou a Plzní nabídnout následující zápasy: Bohemians - Teplice, Opava - Karviná, Č. Budějovice - Liberec, Slovácko - Olomouc, Mladá Boleslav - Slavia, Jablonec - Zlín, a Příbram - Ostrava.

Reklama

Související témata: