Hlavní obsah

Důležitý podpis pro tuzemský hokej. Kolik dostanou české kluby za přestupy hráčů do NHL?

Praha

Český hokej a NHL prodloužily smlouvu o přestupech hráčů o jeden rok, tj. do konce ročníku 2020/21. Smlouva, podepsaná v červnu 2013 a původně platná do konce letošní sezony, upravuje pravidla a finanční podmínky při přestupech českých hráčů do NHL.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček z Philadelphie - ilustrační foto.

Článek

Při přímém přestupu získávají kluby na jejím základě částku 260 tisíc amerických dolarů (6,5 milionu korun) za hráče, resp. částku 350 tisíc dolarů (8,77 milionů korun), pokud v sezoně přestoupí více než deset českých hokejistů. Při nepřímém přestupu (pokud český hráč do NHL zamíří oklikou přes jiný klub) činí smluvní částka 30 tisíc dolarů (750 tisíc korun).

Na ročním prodloužení smlouvy za původních podmínek se s NHL dohodly i všechny další svazy, které jsou jejími účastníky - federace Běloruska, Dánska, Finska, Francie, Lotyšska, Německa, Norska, Rakouska, Slovenska, Švédska a Velké Británie. Novým signatářem se při prodloužení kontraktu stala rovněž Švýcarská federace ledního hokeje.

„V minulosti jsme mezi účastníky smlouvy chyběli a přicházeli tak o značné finanční prostředky," uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

„Po několikaletém úsilí se smlouvu podařilo uzavřít v roce 2013, přičemž naše kluby získaly od té doby za přestupy hráčů téměř 260 milionů korun," dodal Král.

Reklama