Hlavní obsah

Nervozita v Německu. Kluby se modlí za signál od Merkelové, hrozí ekonomický průšvih

Berlín/Praha

Jako jedna z prvních velkých sportovních soutěží by se měla během probíhající koronavirové pandemie znovu rozběhnout německá fotbalová bundesliga. Ta je zatím přerušena do konce dubna a ve smělých plánech na restart se objevuje datum 9. května. Optimistický scénář ale musejí schválit politici v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou, k níž momentálně finančně těžce zkoušené bundesligové kluby vzhlížejí se zatajeným dechem.

Bayern Mnichov začal znovu trénovat. Kdy se rozjede bundesliga, však zatím nevíVideo: Reuters

 
Článek

„Pokud dostaneme signál, že můžeme začít 9. května, budeme připraveni," hlásil už minulý týden šéf bundeligy Christian Seifert, když představoval plán na rozjezd nejvyšší soutěže, který počítá s pravidelným testováním hráčům a s maximálním počtem tří stovek lidí na stadionu.

Kluby ani vedení však nemají rozhodnutí ve svých rukou. Vše záleží na výsledku jednání kancléřky Merkelové s lídry spolkových zemí, jejichž přístupy k boji s pandemií se liší. Je jasné, že k rozjezdu bundesligy je potřeba získat souhlas všech spolkových zemí.

Foto: Michael Kappeler, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová spolu se zástupci spolkových zemí rozhodne o možnosti znovurozehrát bundesligu už v květnu.

Na něj čeká celá řada klubů jako na finanční spásu. Podle zpráv ze setkání zástupců týmů první a druhé ligy by se, pokud se stávající sezona nedohraje, dostalo 16 klubů z 36 do platební neschopnosti.

Velkým problémům čelí podle všeho zejména tradiční velkoklub Schalke 04, který se kvůli nenaplněným velkým ambicím dostal do začarovaného kruhu neefektivního utrácení.

Kluby už dostaly s předstihem vyplacené prostředky z televizních práv za dosud neodehrané zápasy, což jim dalo trochu prostoru pro nadechnutí. Nicméně třeba v případě Schalke údajně míří nedávno obdržených 16 milionů eur z televizních práv z klubové pokladny rovnou ven k věřitelům.

Německé celky se tradičně pyšní tím, že hospodaří bez ztráty, nicméně absence velkých investorů s hromadou volného kapitálu jim nedává příliš prostoru pro chybná rozhodnutí, či nečekané události typu pandemie.

Na tenkém ledě

„Image bundesligy jako finančně stabilního projektu se otřásá," napsal například mnichovský deník TZ.

Z německé politické scény zatím směrem k fotbalu zaznívají smíšené reakce. Bavorský ministerský předseda Markus Söder podpořil brzký restart bundesligy mimo jiné s tím, že fotbal by měl dobrý „psychologický efekt" na zemi. V podobném duchu se vyjádřil i jeho kolega ze spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet.

Německo zatím drží počet úmrtí v důsledku koronaviru na relativně nízké úrovni, nicméně počet nakažených roste a panuje nervozita, zda není na povolení sportovních a dalších akcí příliš brzy.

I kancléřka Merkelová varovala, že země se pohybuje na „tenkém ledě".

Reklama

Související témata: