Hlavní obsah

Cyklistické závody v San Sebastiánu a Kolem Baskicka se nepojedou

Madrid

Organizátoři cyklistické klasiky v San Sebastiánu a etapového podniku Kolem Baskicka letošní ročník obou závodů zrušili. Rozhodli se tak v návaznosti na přetrvávající omezení kvůli pandemii koronaviru. V nedávno nastíněném závodním kalendáři Mezinárodní cyklistické unie (UCI) zbývalo místo už jen na počátku srpna, což vyhodnotili jako příliš riskantní termín.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Závod Kolem Baskicka se měl jet původně před polovinou dubna. Byl odložen s nadějí, že se pro něj najde nový termín, nakonec byl ale pro letošek zrušen. I proto, že vlády některých zemí prodloužily zákaz konání masových akcí až do konce srpna.

"Hodně nás bolí, když musíme sdělovat tyto zprávy, protože jsme museli tvrdě bojovat za zachování obou závodů v kalendáři," prohlásil za organizátory Julián Eraso. "Nemyslíme si však, že je zrovna ten pravý čas na uspořádání tak velké akce se vším, co s ní souvisí a co k ní patří," dodal.

Španělsko patří mezi země, které nemoc covid-19 postihla nejvíce. Počet potvrzených nakažených vystoupal přes 210 tisíc, více než 24 tisíc lidí zemřelo. Cyklisté nemohou trénovat venku, teprve v neděli bylo umožněno alespoň dětem, aby mohly poprvé od poloviny března vyjít ven, opustit domov mohou ale prozatím jen na hodinu denně.

"Naše závody mobilizují tisíce lidí. S ohledem na tuto situaci nechceme přispět k nové vlně a dalšímu šíření viru," zdůraznil Eraso.

Reklama

Související témata: