Hlavní obsah

Poslední titul získala Sparta u televize. Lavička přitom nebyl daleko od odvolání

Praha

Nikoli na hřišti, ale u televize získali fotbalisté Sparty dosud poslední titul. Před šesti lety jim k němu 4. května pomohla remíza Plzně v Jablonci, po které bylo tři kola před koncem jasné, že Pražany už nemůže nikdo předstihnout. Pro nejúspěšnější český klub to byl dvanáctý samostatný a celkově 36. ligový primát. Svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky o oslavu s fanoušky nepřišli, pohár dostali po posledním kole doma na Letné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička s pohárem pro mistra ligy.

Článek

Uběhlo pouhých šest let, z pohledu současných výsledků klubu se však fanouškům letenského týmu může titulový ročník zdát jako neskutečně vzdálený pravěk. Sparta slavila double a na začátku další sezony ještě porazila Plzeň v předposledním ročníku Českého Superpoháru, čímž završila treble.

Slavná sezona přitom začala výbuchem. Nečekaným letním vyřazením v předkole Evropské ligy od švédského Häckenu. Trenér Vítězslav Lavička sám cítil, že nebyl daleko od odvolání. Pohárový neúspěch ale s týmem odčinili a k ligovému vítězství přidali i triumf v domácím poháru.

„Brzké pohárové vyřazení nás zasáhlo všechny a zklamání bylo obrovské. Vypadli jsme se soupeřem, se kterým to se vším respektem k němu nikdo nečekal. Následný tlak ze strany vedení i fanoušků byl veliký," vrací se k těžkému období kouč v rozhovoru pro sparťanský web.

„Byl jsem si vědom, že po takovém neúspěchu bývá trenér odvolán, ale vedení mě i celý trenérský tým podrželo. Vím, že mě mohli odvolat a zřejmě k tomu bylo i blízko, ale podrželi mě," usmívá se Lavička.

V lize jediná porážka

Zbytek sezony už byl úplně jiný příběh. Sparťané si mohli první titul po čtyřech letech zajistit už o den dřív v Teplicích, ale po první a jediné porážce v celé sezoně si museli ještě pár hodin počkat. Tabulku vedli nepřetržitě od osmého kola, a nakonec ji ovládli s třináctibodovým náskokem před obhájcem z Plzně.

„Vnitřně jsem cítil a vnímal to tak i od hráčů, že pokud chceme sezonu zachránit, tak bude potřeba jediné - být maximálně úspěšní na domácí scéně. Vyhrát titul a ideálně i pohár. To se pak krok po kroku začalo postupně dařit. Hráči nijak nekličkovali a v těžké chvíli ukázali správnou sebereflexi uvnitř klubu i směrem ven," cení si Lavička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha (zleva): Roman Bednář, Matěj Hybš, Pavel Kadeřábek, Jakub Brabec a Ladislav Krejčí oslavují zisk mistrovského titulu.

K hlavním strůjcům suverénního návratu na trůn po třech druhých místech patřili brankář Tomáš Vaclík, obránce Pavel Kadeřábek, záložníci Bořek Dočkal, Lukáš Vácha, Ladislav Krejčí a Josef Hušbauer či útočník David Lafata. Hušbauer se s 18 góly stal nejlepším kanonýrem soutěže, Lafata se trefil šestnáctkrát. Lavičkovi se podařilo zabudovávat do kádru i nadějné mladíky Jakuba Brabce, Lukáše Juliše nebo Patrika Schicka.

Tým byl podle trenéra skvěle vyvážený. Zkušené hráče doplňovali mladíci ročníku 1992. Také chemie kabiny byla výborná. Letenští doma neztratili ani bod, nastříleli celkem 78 gólů.

Ofenzivní síla byla ozdobou

„Zdobila nás hlavně ofenzivní síla. Mimořádně herně, a hlavně střelecky se dařilo Josefu Hušbauerovi. Jistotu gólů, ale i velkou pracovitost pro tým nám dával kapitán David Lafata. Pavel Kadeřábek a Costa dokonale splňovali roli moderních krajních obránců. Vzpomínám si na zápas, kdy jeden náš krajní obránce centroval do vápna a druhý krajní bek střílel branku," poukazuje Lavička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kapitán David Lafata drží nad hlavou improvizovanou trofej pro vítěze Gambrinus ligy. Vlevo je masér Letenských Tomáš Stránský.

Kdysi dominantní klub, jehož majitelem je miliardář Daniel Křetínský, přepustil v poslední dekádě domácí nadvládu Plzni a Slavii. Po zisku dosud posledního titulu skončila Sparta dvakrát druhá, dvakrát třetí a jednou navzdory masivním investicím do kádru dokonce až pátá.

„Je těžké odpovědět, proč už Sparta od té doby titul nezískala. Měli jsme i v nadcházející sezoně touhu a ambici ho zopakovat. Stará pravda říká, že je těžké dojít na vrchol, ale o mnoho těžší je se tam pak udržet. Moc bych však Spartě přál, aby něco takového v budoucnu zopakovala, nebo ještě překonala," říká nynější kouč polské Vratislavi.

Po Lavičkovi, jenž byl odvolán v dubnu 2015, se na Letné vystřídalo devět trenérů. Naposledy skončil kvůli neuspokojivým výsledkům po devíti měsících Václav Jílek, kterého v únoru nahradil Václav Kotal. V přerušené soutěži je Sparta po 24 kolech v tabulce až devátá se ztrátou 23 bodů na vedoucí Slavii.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice