Hlavní obsah

NFL truchlí po úmrtí legendárního kouče Dona Shuly

Miami

Sportovní svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 90 let v pondělí zemřel Don Shula, nejúspěšnější trenér v historii ligy amerického fotbalu NFL podle počtu vítězství. O úmrtí legendárného kouče informoval klub Miami Dolphins, ve kterém Shula působil jako trenér čtvrt století a v letech 1973 a 1974 dovedl mužstvo k triumfům v Super Bowlu. Při prvním zisku trofeje jeho tým odehrál historickou sezonu bez porážky. Finále NFL pod Shulovým vedením hráli Delfíni celkem pětkrát.

Foto: Sport.cz

Ve věku 90 let zemřel Don Shula, nejúspěšnější trenér v historii ligy amerického fotbalu NFL podle počtu vítězství.

Článek
Fotogalerie

Během 33 sezon trenérské kariéry slavil Shula v NFL jako kouč Baltimoru Colts a později Dolhins 347 vítězství včetně play off. Přes 300 výher se kromě něj dostali už jen George Halas (324), který zemřel v roce 1983, a Bill Belichick (304), jenž od roku 2000 vede New England Patriots. Jako hráč působil Shula v 50. letech v týmech Cleveland Browns, Baltimore Colts a Washington Redskins a odehrál 73 zápasů.

"Don Shula byl 50 let patriarchou Dolphins. Přinesl do našeho klubu vítězný gen a dovedl Dolphins i celé město Miami na výsluní amerického sportu," uvedl klub z Miami v prohlášení. U Dolphins působil Shula od roku 1970, v roce 1995 kariéru ukončil s celkovým počtem 526 odkoučovaných utkání v NFL.

„Budete nám chybět, Done Shulo," tweetoval smutnou zprávu majitel Colts Jim Irsay. "Byl jste jeden z posledních velikánů neuvěřitelné doby," dodal.

Komisař NFL Roger Goodell se přidal. „Don Shula bude vždy připomínán jako jeden z největších trenérů v historii naší hry," uvedl Goodell. "Měl mimořádný a pozitivní vliv na životy spousty lidí. Jeho život byl jedinečný, Don Shula byl pozoruhodný člověk, kterého stálo za to poslouchat a učit se od něj. Byla to dokonalost sama, inspiroval celé generace. Naše myšlenky jsou nyní s jeho manželkou, dětmi i všemi nejbližšími," napsal na sociální sítě významný funkcionář zámořské ligy.

Reklama