Hlavní obsah

Čeští sdruženáři mají skokanského trenéra z Polska. Porážel i legendárního Malysze

Aktualizováno

Realizační tým české reprezentace v severské kombinaci získal posilu ze zahraničí. Novým koučem, zodpovědným za skokanskou část, se stal Robert Mateja, jenž dosud působil jako asistent u polských sdruženářů. Vedle hlavního trenéra Marka Šablatury zůstal u elitního výběru jako další asistent také Vladimír Šmíd.

Foto: Ivana Roháčková

Tomáš Portyk (vlevo) a Ondřej Pažout dostali nového trenéra na skoky.

Článek

Pětačtyřicetiletého Mateju jmenovalo vedení úseku do funkce od 1. května a nabídlo mu smlouvu do ZOH v Číně v roce 2022.

"Tento krok nám umožnily zlepšené fnanční podmínky. Robert Mateja je tak historicky prvním zahraničním trenérem v novodobé historii české severské kombinace. Od spolupráce si slibujeme zejména zvýšení konkurenceschopnosti reprezentačního družstva. A také, že kouč - specialista na skok na lyžích - do něj vnese nový pohled i zkušenosti z dobře fungujícího skokanského systému v Polsku," zdůvodňuje v tiskové zprávě rozhodnutí Radek Cikl, předseda Úseku severské kombinace SLČR.

Polská skokanská škola patří v současnosti k absoluní světové špičce a také polští sdruženáři zaznamenali v uplynulých sezonách na můstcích výkonnostní pokrok. Především Szczepan Kupczak a Adam Cieslar na nich ve Světovém poháru atakovali přední pozice.

"S myšlenkou posílit realizační tým pro skokanskou část jsme koketovali už delší dobu a definitivně se pro tohle řešení rozhodli letos po skončené sezoně. Hledali jsme vhodné trenérské typy, aby se nenarušila fungující chemie v družstvu a abychom zvládli i finanční požadavky, takže třeba odborníka ze Skandinávie jsme si nemohli dovolit," líčí Tomáš Slavík, sportovní ředitel úseku.

Třikrát startoval na olympiádě

"Robert Mateja byl však dlouhodobě naším hlavním kandidátem a poměrně rychle jsme se s ním dohodli. Naše závodníky dobře zná, ví, jaký mají potenciál, a zamlouvá se mu, že máme širší kádr z pohledu jejich účasti ve Světovém poháru. Také považuji za důležité, že si ´sedli´ s Markem Šablaturou a mají mezi sebou dobré vztahy," dodává Slavík.

Foto: Ivana Roháčková

Tomáš Portyk během skokanské části olympijského závodu na středním můstku.

Rodák ze Zakopaného Robert Mateja je bývalým polským reprezentantem ve skoku na lyžích. V éře, v níž vládl především legendární Adam Malysz, získal přesto pětkrát titul národního šampiona, třikrát startoval na olympijských hrách (1998 - 2006), šestkrát na mistrovství světa (nejlépe 5. místo v Trondheimu 1997) a čtyřikrát na světovém šampionátu v letech na lyžích. Jako první polský závodník překonal na mamutím můstku v Harrachově v roce 2001 hranici 200 metrů a poté v Planici rekord posunul až na 205,5 m. V období 2011 - 2018 trénoval polské juniory a v posledních dvou sezonách působil jako asistent u domácí sdruženářské reprezentace.

"Věříme, že nový člen realizačního týmu uplatní své bohaté zkušenosti a skokanská forma českých reprezentantů se nejen posune nahoru, ale také stabilizuje. To je jediný způsob, jak proniknout trvaleji do širší světové špičky," doufá Slavík.

Reprezentanti se s koučem seznámili už v polovině dubna prostřednictvím videokonference. "V současné době se individuálně věnují nácviku skokanské techniky a provádějí speciální cvičení podle plánu, který sestavil. Vzhledem k aktuálnímu nouzovému stavu v obou zemích závodníky zatím objíždějí a kontrolují Marek Šablatura s Vláďou Šmídem - konzultace s Robertem Matejou probíhají přes skype a internet," vysvětluje Slavík.

Reklama