Hlavní obsah

Zvíře vystrčilo drápy. Vrátí se do ringu Tyson, bývalý fenomén s instinktem zabijáka?

Praha

Mnozí sportovci si lámou hlavu, jak zaujmout fanoušky. Kdo s tímto neměl a nemá problémy, je Mike Tyson. Boxer v důchodu, který před pár dny poslal do světa video. Během tří vteřin předvedl šest úderů. Nic víc, přesto třiapadesátiletý bývalý šampion šokoval svět. Mžik v životě člověka, za tento čas nestihnete téměř nic, rodák z Brooklynu ale touto krátkou sekvencí opět oživil otázku - vrátí se do ringu?

Foto: Facebook: Mike Tyson

Vrátí se Mike Tyson do ringu?

Článek

Tyson je v historii boxu fenomén, který byl na vrcholu, poseděl si však i u dna. „Jsem špatný kluk pro život," napsal k videu na Instagramu.

„Video jsem viděl, a je to prostě pecka. Mike Tyson je prostě neskutečný bombarďák. V ringu se určitě objeví a sám se na to strašně těším. Je jasné, že to nebude Mike před dvaceti lety, ale on do toho vlítne dle mého po staru. Jak je na tom zdravotně, ví nejlíp on sám, takže věřím, že ví, co dělá. Podle videa, co jsem viděl, bych řekl, že skvěle. U něj to není taková ta nastavovaná kaše, je to prostě Mike Tyson, a i kdyby prohrál, tak bude v podstatě vítěz," je přesvědčený Matouš Rajmont, který mimo jiné pořádá tradiční boxerský galavečer v Lucerně na konci roku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

I’m a Bad Boy for Life. Watch #BadBoysforLife now on DVD Blueray @willsmith @martinlawrence #stillthebaddestmanontheplanet

Příspěvek sdílený Mike Tyson (@miketyson),Kvě 1, 2020 v 12:07 PDT

Pokud se Tyson rozhodne, že se opravdu vrátí mezi provazy, nebude mít nouzi o nabídky. V podstatě jde o snadné počty. Má úspěchy, jméno a fanoušky stále baví. Kde se tedy nakonec ukáže?

„Popularitě boxu to jednoznačně pomůže. V Lucerně nám vloni boxoval tak trochu český Mike Tyson Roman Kracík a vnímal jsem, jak se lidi strašně těší hlavně na jeho zápas. Mike je tak obrovská ikona boxu, že jenom jeho účast na akcích i bez boxu je sama o sobě obrovskou propagací boxu. Takže pokud navíc vleze do ringu k opravdovému zápasu, tak celý svět bude v očekávání. Já osobně bych to strašně chtěl vidět. Škoda, že to asi nebude v Lucerně," posteskl si s úsměvem na tváři Rajmont.

Konečný: Mike má pořád bomby

Návrat do ringu po konci kariéry zažil Lukáš Konečný, který si dal zápas v roce 2018, a to po čtyřleté pauze. On o dalším duelu už nemluví, ale Tysona by rád opět viděl mezi provazy. „Mluvil o exhibicích, takže si nemyslím, že by uvažoval o reálných zápasech. Ale i ta exhibice by mě zajímala. Jeho poslední video jsem viděl, vypadal hodně nebezpečně. I když nemá ideální postavu, má pořád bomby, nezapomněl to. Jeho návrat by boxu pomohl, každý by to chtěl vidět. Hrozně ale záleží, s kým by šel. I když by šel do exhibice, tak to není jako v tenise, v boxu se může zvrtnout a může se z toho stát regulérní zápas," myslí si jedenačtyřicetiletý trenér, který připouští, že u Tysona je možné všechno. Taky si vysloužil za svůj život přezdívku Zvíře.

Foto: championtour.eu/cz

Mike Tyson, jeho život nebyl peříčko.

Michael Schumacher = formule 1, Michael Jordan = NBA, Wayne Gretzky = NHL. A Mike Tyson = box. Esa, která měla nad ostatními navrch.

„I v jeho pokročilém věku je reálné se připravit na návrat do ringu. Bohužel už ne však na vrcholné úrovni. Na videu byla vidět vynikající dynamika a síla. Ovšem nevěřím tomu, že by dokázal vvdržet několik kol. Pokud se to marketingově zvládne dobře, určitě to popularitě boxu pomůže. Jen doufám, že manažer projektu nepřecení jeho síly. Jde už o zdraví," upozorňuje Pavel Šour, který naposledy boxoval v březnu s Hughiem Furym.

V médiích dokonce proběhl náznak, že by se Tyson mohl pustit do měření sil Deontayem Wilderem, tedy současnou světovou špičkou. On stále boxuje, myslí na světové pásy, Tyson patnáct let neměl zápas. Wilder za dvanáct let více než čtyřicet a jen jednou prohrál.

„Po tolika letech se vrátit proti člověku, který je na vrcholu, to by byla z mého pohledu vražda. Na vrcholu své kariéry by si s ním vytřel zadek, ale po tak dlouhé době, kdy netrénoval? Nechci se s ním srovnávat, ale já pořád trénuju, ten návrat by nebyl tak složitý, Kličkové jsou na tom podobně, ale Tyson víceméně jen žral a dělal charitu poslední roky. I kdyby půl roku trénoval, makal, spároval, tak tam je obrovský propad v kontaktu, ale třeba se pletu," dodává Konečný.

Pavel Hynek, rozhodčí, organizátor akcí
"U Tysona je reálné vše, je neřízená střela. Říká se, že za kariéru vydělal přes 300 miliónů dolarů a nyní jeho majetek představuje méně než jedno procento z této částky? Zbankrotoval. On peníze potřebuje. Objíždění show a focení se s lidmi, kteří zaplatí za fotku jako přes kopírák před foto stěnou, je pod jeho úroveň. On je legenda. A každý chce vidět legendu zpátky v ringu. V 53 letech se nevrátí v top formě, to je jasné. Bude i hodně kritiků, což pomůže popularizaci samotného zápasu, protože se o combecku bude psát o to více. Záležet ale bude na soupeři. Je jasné, že by to měl být odpovídající soupeř boxerskou kvalitou a věkem. Nabízí se dvě extrémní varianty. Buď to bude „žrádlo,“ aby vyhrál a moc se nenadřel anebo naopak si nějaký mladý boxer zaplatí zápas s legendou, aby si udělal jméno. Hranice mezi lacinou fraškou a důstojnou oslavou boxerské legendy je velmi tenká. Pravděpodobnost, že to box poškodí, než mu pomůže, je bohužel vyšší. Já tajně doufám, že by mohlo dojít k „velké odvetě“ z roku 2004, kdy anglický boxer Danny Williams překvapivě knockoutal Mika Tysona a ukázal mu, že je čas myslet na boxerský důchod. Danny je stále aktivní. Odveta s Tysonem by ho mohla zabezpečit na důchod a zápas by měl skutečný charitativní podtext i pro tohoto boxera, který na tom finančně není moc dobře, ale nečekejme od toho žádnou boxerskou kvalitu. Bude to exhibice. Tyson vypadá, že je ve formě, ale z jednoho několika vteřinového videa se špatně jeho forma posuzuje. To, že boxerský talent má v sobě, ví každý. Osobně si myslím, že tu jsou jiné zápasy, které by pro box byly prospěšnější než Tysonův návrat, například duel Anthony Joshua vs. Tyson Fury."

Reklama

Související témata: