Hlavní obsah

Brno a kraj se ptají krizového štábu, zda si umí představit GP

Brno

Jihomoravský kraj a město Brno se obrátily s dotazem na Ústřední krizový štáb ČR s dotazem, zda si s ohledem na pandemii koronaviru dovede představit srpnové konání motocyklové Grand Prix v Brně. ČTK to řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Po promotérské společnosti Dorna kraj s městem žádají alternativy pro konání závodů. Závodní víkend je naplánovaný na 7. až 9. srpna. Kraj a Brno chtějí mít jasno do konce května.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Kvůli šíření nemoci covid-19 se v zemi nekonají žádné velké kulturní, společenské ani sportovní akce. Letos například nebude Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, jubilejní 75. ročník hudebního festivalu Pražské jaro nebo festival Colours of Ostrava. V Brně se poprvé neuskuteční festival TrutnOff, který město získalo a plánovalo ho v létě.

O Velké ceně se zatím nerozhodlo. Letos popáté ji má pořádat spolek založený krajem a Brnem, který má s Dornou smlouvu právě na pět ročníků. Letos se má tedy jet naposledy. O případných dalších ročnících se má jednat.

"Kraj a město se obrátily na Ústřední krizový štáb, jestli si dovede představit konání Grand Prix. Na Dornu jsme se obrátili s tím, jaké má alternativy pro konání závodů," uvedla Brindzáková. Dotazy odešly na konci dubna. "Chtěli bychom do konce května vědět, na čem jsme," poznamenala Brindzáková.

Už na přelomu března a dubna uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), že se prodej lístků dostal kvůli pandemii na minimum a že se možná bude s Dornou jednat o snížení zalistovacího poplatku. V současnosti činí 120 milionů korun.

Právě poplatek byl důvod, proč byly závody v minulosti v ohrožení. Jejich předešlý pořadatel Automotodrom Brno už je nechtěl pořádat kvůli ztrátovosti, kterou objasňoval zalistovacím poplatkem. Politici z kraje a města se proto dohodli, že akci zachrání vznikem pořadatelského spolku, protože závody dělají regionu dobré jméno. Loni se mluvilo o tom, že by Dorna pro další ročníky chtěla zvednout zalistovací poplatek na dvojnásobek, což by činilo kolem čtvrt miliardy korun.

Sezona motocyklového MS je v současnosti paralyzována. Šampionát sice odstartovala začátkem března Velká cena Kataru, tam se ale představili jen jezdci nižších tříd Moto3 a Moto2. Další podoba kalendáře je stále nejistá. Odložené zůstávají závody ve Španělsku, Francii a Itálii, jejich konání je ale čím dál méně pravděpodobné. V minulém týdnu byly zrušeny Velké ceny Německa, Nizozemska a Finska. Brněnská GP je nyní v kalendáři nejbližším závodem.

Reklama

Související témata:
Krizový štáb