Hlavní obsah

K Pešánovi budeme absolutně loajální, hlásí Straka a těší se na novou zkušenost

Praha

Když mu byl post kouče hokejové reprezentace nabídnut před dvěma roky, s díky kvůli velkému vytížení v Plzni odmítl. Nyní už Martin Straka volání národního týmu vyslyšel. Spolu s Jaroslavem Špačkem se stal asistentem hlavního trenéra Filipa Pešána.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Straka.

Článek

„Bude to nová zkušenost, na kterou se těším. Naším úkolem bude Filipovi poskytovat podporu a pomoc, aby to fungovalo. Je to úspěšný trenér a my doufáme, že budeme úspěšní i v národním týmu," prohlásil v rozhovoru pro oficiální stránky plzeňského klubu Straka, jenž jako hráč získal s reprezentací olympijské zlato z Nagana 1998 a titul mistra světa z Vídně 2005.

Jako trenér vedl plzeňské hokejisty mezi lety 2016 až 2018. Nyní si jako kouč stoupne na střídačku znovu, ale už v národním týmu. „Když jsem trénoval Plzeň, věci se nakonec nakupily a nešlo v tom pokračovat. Měl jsem sice nabídky, ale nedalo se to skloubit, abych se tomu mohl naplno věnovat. Nabídku jsem dlouho zvažoval, protože moje povinnosti u reprezentace musím skloubit s klubem," uvědomuje si sedmačtyřicetiletý Straka, jenž je v Plzni majitelem, generálním manažerem i jednatelem.

„Podle rozpisu, jak zatím vypadá, by to mělo být docela v pohodě, jen ke konci základní části a play off... Tam se budeme muset domluvit, jak si rozdělíme role, abych mohl v Plzni být. Ale znovu říkám, za tohle je zodpovědný Filip a my k němu budeme absolutně loajální," je Straka přesvědčený, že práci u Indiánů a reprezentace se mu podaří skloubit.

Zatímco Jaroslav Špaček, který bude rovněž Pešánovým asistentem, už v této pozici u národního týmu mezi lety 2014-18 působil, Straku čeká premiéra. „Jarda má v tomhle ohledu více zkušeností, já jsem nováček. Chtěl bych týmu předávat dobrou náladu a ukázat klukům ofenzivní věci," plánuje Straka.

„Těším se, že budeme pracovat s nejlepšími hráči, které Česká republika má v Evropě. Na mistrovství světa, kdyby se povedli kluci z NHL, to bude na Filipovi a Petru Nedvědovi (generálnímu manažerovi reprezentace), se potkám s dalšími vynikajícími hráči. Také uvidím něco nového – jak trénují a hrají ostatní nároďáky, jak to u nich funguje. Bude to pro mě něco jiného a věřím, že mě to osobně může také posunout," míní Straka, jenž jako hráč oblékl reprezentační dres naposledy v listopadu 2008.

Na spolupráci s o pět let mladším Pešánem se těší. „Je to úspěšný trenér, který toho na svůj věk dokázal opravdu hodně. Je vidět, že zkrátka umí a ví. Doufám, že něco můžu předat, a naopak se také budu učit novým věcem. Nakonec ale beztak budeme hodnocení podle úspěchů a neúspěchů," zakončuje Straka.

Reklama

Související témata: