Hlavní obsah

Nevystrčí nos z baráku, ale hrát se bude! Bundesliga je první, kvitují čeští legionáři

Augsburg/Praha

Čeští reprezentanti a krajánci z Augsburgu gólman Tomáš Koubek a obránce Marek Suchý jsou nadšeni. Bundesliga se z velkých soutěží vzchopí první. Německá vláda povolila od poloviny května rozehrát bez diváků dvě nejvyšší fotbalové soutěže v zemi, které přerušila pandemie nového koronaviru. „Moc dalších lig asi takhle blízko k znovurozjetí soutěže není,“ cení si Koubek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Koubek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace MS 2018 s Ázerbájdžánem a San Marinem.

Článek

Vedení soutěže už stanovilo přesný začátek soutěže na 15. května. Fotbalistům zase svítí zelená.

„Když už jsme takovou dobu trénovali, člověk je rád, že cíl se vyplnil a že se bundesliga dohraje. Správné rozhodnutí, které pomůže bundeslize jako takové a celému německému fotbalu," kvituje Tomáš Koubek v audiorozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

„Samozřejmě jsem moc rád a myslím, že i všichni hráči a kluby jsou šťastní, že fotbal dostal od vlády zelenou. Po týdnech přípravy a tréninků, ať už individuálních, v menších skupinkách nebo větších, tam konečně zase bude zápas a budeme mít na co se pořádně připravovat," přidává se Marek Suchý.

Budou velká opatření

Týmy čekají před znovuzahájením zápasů karanténní opatření. „Uvidíme, jak celý restart bude vypadat. Myslím, že kolem něj budou velká opatření. Budeme muset být zavření na týdenní nebo dvoutýdenní karanténu na hotel. Pak budeme před každým zápasem testováni a bude nám doporučeno, abychom vůbec nechodili z baráku," líčí Koubek poslední informace z mítinků.

Dres Augsburgu obléká také další Čech Jan Morávek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Suchý během přátelského utkání s Brazílií.

„Myslím, že všechno bude úplně jiné. Přece jen v letní nebo zimní přípravě se připravuješ k nějakému datu v horizontu týdnů, teď to může být během jednoho nebo dvou. V Augsburgu jsme se snažili připravovat průběžně, abychom byli na dobré fyzické i fotbalové úrovni. Pro všechny týmy je to stejné, a hlavně na vrcholu všeho je, že se zase začnou hrát ostré zápasy o body," těší se Suchý.

Také gólman čtrnáctého týmu tabulky věří, že Augsburg je na zápasy připravený.

„Myslím, že bychom v klidu už mohli hrát příští týden. Samozřejmě fotbal jako takový, simulaci nějakého zápasu, jsme ještě na tréninku neměli. Takže člověk neví. Ale jsme v tréninku sedmý týden, byly nějaké dny volna, takže řekněme, že jsme pět celých týdnů v klasickém každodenním zápřahu," počítá Koubek.

Je třeba zachránit některé kluby

Definitivně se také bude hrát bez diváků, což se samozřejmě vědělo.

„Hlavní je, že se zase začnou hrát ostré zápasy. Na spoustu týmů tady chodí vyprodané stadiony, jsou zvyklé na specifickou atmosféru, která jim strašně pomáhá. Tohle teď odpadne. Záleží, jaká atmosféra se na prázdném stadionu vytvoří. Pro všechny to bude něco nového. Myslím, že po jednom dvou zápasech si člověk trochu zvykne a nebude na to tolik myslet," očekává Suchý.

„Bundesligu je teď třeba dohrát i z důvodu, aby se zachránily některé kluby, které by třeba měly existenční potíže. Kdyby je opravdu měly, nedovedu si představit, jak by to vypadalo. Spousta klubů by musela jít níž, nebo dokonce i definitivně skončit. Berme to tak, že můžeme zachránit něco, aby se na zápasy zase mohlo chodit," zdůrazňuje Koubek.

Reklama

Související témata: