Hlavní obsah

Coates: Tokio může přinést podobnou radost jako poválečné OH

Sydney

Odložené olympijské hry v Tokiu se v příštím roce mohou stát nejlepšími hrami v historii. Prohlásil to předseda koordinační komise MOV John Coates, který situaci po odeznění pandemie koronaviru přirovnal ke stavu, v němž se sport nacházel po obou světových válkách.

Foto: Kazuhiro Nogi, ČTK/AP

Odložené olympijské hry v Tokiu se v příštím roce mohou stát nejlepšími hrami v historii. Prohlásil to předseda koordinační komise MOV John Coates

Článek

"Dlouhé čekání na olympiádu je najednou ještě delší. Proto se v případě Tokia nemůžeme vyhnout srovnání s roky 1920 a 1948, kdy sportovci zažívali úlevu a ryzí štěstí už jen proto, že konečně mohou startovat na vytoužených olympijských hrách," citovala Coatese agentura Reuters. Letošní OH byly kvůli šíření nemoci covid-19 odloženy na přelom července a srpna v příštím roce.

"Jsem přesvědčen, že tokijské hry se mohou zařadit k největším v historii, pokud nebudou úplně nejlepší. A když odhodím hrdost kluka ze Sydney, věřím, že to tak opravdu bude," řekl Coates, který se na organizaci OH 2000 v Austrálii podílel jako prezident národního olympijského výboru. Tehdejší předseda MOV Juan Antonio Samaranch pak při slavnostním zakončení označil hry v Sydney za nejlepší v historii.

Na konci dubna Coates prohlásil, že uspořádání olympijských her v Tokiu v příštím roce není závislé na tom, zda bude v té době k dispozici vakcína proti koronaviru. Reagoval tak na množící se vyjádření zdravotnických expertů, podle nichž by bylo velmi komplikované hry pořádat, pokud nebude nalezena vakcína či lék na nemoc covid-19.

Reklama

Související témata: