Hlavní obsah

Sparta bez Kangy a osmi dalších hráčů? Jednáme, aby se věty tázací proměnily v oznamovací, zní z Letné

Praha

Že by se fotbalová pražská Sparta musela obejít v závěru ligy bez svého nejlepšího střelce? Že by jí legionář z Gabonu Guélor Kanga scházel v zápasech, v nichž se bude rozhodovat o účasti v evropských pohárech? Že by z Letné zmizeli po 30. červnu i Frýdek, Štetina, Kaya, Mandjeck, Costa, Bičík a spolu s nimi Hancko s Grajciarem, kteří v klubu hostují? Anebo že by že by se v dohrávané lize už neobjevili zahraniční fotbalisté, jimž vyprší platné pracovní povolení?

Foto: sparta.cz

Legionář Kanga je jedním z hráčů, kterým končí 30. června na Letné smlouva. Otázkou stále je, zda zůstane.

Článek

Problémů se v souvislosti s plánovaným restartem fotbalové ligy nakumulovalo moře.

Na spoustu z nich sice odpovídá precizně zpracovaný pětačtyřicetistránkový manuál německého svazu, který má český fotbal k dispozici a jímž se hodlá inspirovat a řídit jak Fotbalová asociace ČR, tak i Ligová fotbalová asociace mající v tuzemsku v gesci profesionální soutěže, s některými věcmi si ale bude muset český fotbal poradit sám.

Končící smlouvy, které některým hráčům vyprší 30. června, jsou jednou z nich.

„Neřekl bych, že jde o problém. Spíš jde o situaci, jež vyplynula ze současného stavu, který nemohl nikdo nikdy předpokládat," namítá ředitel komunikace pražské Sparty Ondřej Kasík s vědomím, že právě letenského klubu se končící smlouvy dotýkají nejvíc.

Všem jmenovaným hráčům totiž končí 30. června.

Foto: skslavia.cz

Trenér Jindřich Trpišovský může být v klidu. Ve Slavii nekončí 30. června smlouva žádnému z hráčů.

„My jsme naopak v naprosto komfortní situaci. Ani jednomu z našich hráčů smlouva k zmiňovanému datu nekončí," potvrzuje naopak mluvčí mistrovské Slavie Michal Býček, že v Edenu podobné starosti nemají.

„Ve Spartě končí smlouvy více hráčům i proto, že vedení klubu přistoupilo ještě před vypuknutím koronavirové pandemie ke změně trenéra. Čekalo tudíž logicky na jeho názor, jak vidí další perspektivu zmiňovaných hráčů a jejich roli v týmu. Václav Kotal však vedl tým v pouhých čtyřech zápasech a pak přišla nucená pauza," vysvětluje Kasík, proč se Sparta naopak dostala do situace eufemisticky řečeno nekomfortní.

Pochopitelně že i na Letné čekali, že po výzvě dohrát ligové soutěže i po 30. červnu bude následovat plošné nařízení dotýkající se fotbalistů, jimž k tomuto dni skončí smlouvy i třeba platnost víz a pracovních povolení.

„Neexistuje univerzální způsob, jak smlouvy automaticky prodloužit, vždy musí dojít k dohodě mezi klubem a hráčem," potvrdil ovšem sekretář Fotbalové asociace ČR Jan Pauly, že není možné vydat plošné nařízení závazné pro fotbalisty a kluby.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Martin Malík (vpravo) a generální sekretář Jan Pauly při videokonferenci s vedením UEFA.

FIFA přitom podobnou představu měla. UEFA samozřejmě také. Ale zatímco s úpravou pravidel, do nichž byla implantována dočasná možnost střídání pěti, resp. šesti hráčů potíž nenastala, neboť podobná výjimka je plně v kompetenci obou organizací a pravidlové komise IFAB, se záměrem automaticky prodloužit hráčské smlouvy do konce dohrávaných soutěžních ročníků problém nastal.

„Neexistuje takový způsob," přiznala UEFA po rozboru všech právních aspektů svým členským asociacím.

„Přitom je v podstatě jedno, zda jde o pracovně-právní vztahy mezi hráčem a klubem nebo o fotbalisty podnikatele," upřesnil Jan Pauly s tím, že jde o celý komplex souvisejících otázek, které se musí před restartem ligových soutěží dořešit.

Doporučení FIFA ke končícím smlouvám hráčů
1. Pokud má smlouva skončit k původnímu datu konce sezony, prodlouží se její platnost a účinnost do nového konce sezony;
2. Pokud má smlouva vstoupit v účinnost k původnímu začátku nové sezony, posune se začátek účinnosti k novému začátku nové sezony;
3. V případě překrývajících se soutěží nebo přestupových období, a pokud se všechny smluvní strany nedohodnou jinak, měla by být dána priorita původnímu klubu k dokončení jeho sezony s jeho původní sestavou, a to za účelem integrity domácí ligy, soutěží členských asociací a kontinentálních soutěží.

„V našem případě se konec smlouvy datované k poslednímu červnu dotýká dvou nejzkušenějších hráčů Romana Hubníka a Davida Limberského," netají ředitel komunikace plzeňské Viktorie Václav Hanzlík, že i na západě Čech museli situaci řešit.

„Ale vzhledem k tomu, o jak velké osobnosti našeho klubu se jedná, byla domluva s nimi jasná - sezonu dohrají v našem dresu a další budoucnost pak budeme řešit následně."

Foto: FC Viktoria Plzeň

Opory Plzně - Roman Hubník (vlevo) a David Limberský  - budou pokračovat, i když i jim končí k 30. červnu ve Viktorii smlouvy.

Ani na Letné nemohou dál čekat a musí o situaci s hráči, resp. jejich agenty jednat.

„Smluv, které končí, máme víc," přitakává sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Slovo bude mít vedení klubu a trenér, na druhou stranu i hráči, o něž se jedná, mohli mít nějakou představu o své budoucnosti, která se ovšem vlivem mimořádné situace zase mohla změnit... V této problematice je tedy zatím spousta otazníků. A my se budeme snažit, abychom z vět, které jimi končí, postupem času udělali věty oznamovací zakončené tečkou," avizuje Kasík vědom si toho, že Sparty se situace s končícími hráčskými smlouvami dotýká ze všech ligových klubů nejcitelněji.

Zvlášť, když mezi devíti jmény figuruje svérázný Afričan Kanga patřící s deseti góly ke čtveřici vedoucí tabulku ligových střelců, ale třeba i Costa. Zejména, když v posledním duelu před nucenou pauzou, z nich byli v základní sestavě Hancko, Štetina, Frýdek a hrál i střídající Mandjeck.

Reklama

Související témata: