Hlavní obsah

Hráče čekají před zápasem dotazníky, na lavičkách budou ob místo

Praha

Vyplňování zdravotních dotazníků každým hráčem a členem realizačního týmu v den zápasu, oddělené nástupy týmů na hřiště, obsazení pouze každé druhé sedačky na lavičkách či měření teploty všem, kteří půjdou do vnitřních prostor stadionu. I tak by měly vypadat zápasy znovuobnovené první ligy podle manuálu s detailním popisem hygienických opatření, který dnes odeslala klubům Ligová fotbalová asociace. O prodloužení sezony přerušené koronavirem bude v úterý rozhodovat grémium.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Hübschman přichází se spoluhráči na první společný trénink Jablonce

Článek

Podle obsáhlého materiálu, ke kterému získala ČTK přístup, budou muset všichni hráči a členové realizačních týmů v den zápasu vyplnit zdravotní dotazník a aktualizovaný ho odevzdat nejpozději dvě hodiny před výkopem týmovému lékaři.

Nezvyklý bude pro hráče už samotný příjezd k zápasu na stadion. Kluby musí uzpůsobit místa v autobuse tak, aby na dvousedačce byla pouze jedna osoba. Zřejmě tak mužstva budou muset cestovat ve dvou autokarech. Domácím týmům LFA doporučila zvážit individuální dopravu vlastními vozy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

První společný trénink prvoligového fotbalového týmu FK Jablonec po uvolnění vládních opatření proti šíření nového koronaviru.

Oba kluby se mají dohodnout na odlišném příjezdu na stadion a do kontaktu nesmějí přijít ani při rozcvičení před zápasem. Po příchodu na stadion se mají hráči převlékat ve více místnostech, například oddělit členy základní sestavy a náhradníky.

Stejně jako k rozcvičce i k samotnému utkání nastoupí týmy samostatně a ne společně, jak je obvyklé. Hráči a rozhodčí si nebudou podávat ruce a není dovoleno předzápasové focení.

Každý z hráčů bude mít vlastní láhev na pití a konzumovat může pouze občerstvení od kuchaře a kustoda ze svého týmu. Na lavičkách náhradníků smí být obsazena pouze každá druhá sedačka. V případě, že místa nebudou stačit, dojde k prodloužení lavičky tím, že se doplní židle nebo křesla.

Týmy budou odděleně odcházet i ze hřiště, a to jak v poločase, tak po závěrečném hvizdu. Kluby zajistí otevření dveří ve vnitřních prostorách stadionu, aby aktéři nemuseli sahat na kliky. V kabinách se mají týmy podle manuálu zdržovat co nejméně a sprchy pokud možno využívat jednotlivě. Na stadionu nemohou do sauny či ochlazovacích bazénů.

Zápasy se budou hrát bez diváků a zatím není přesně daný počet osob, který bude přítomen na stadionu. Od 25. května by se totiž měly začít konat akce pro 500 lidí. Stadion bude rozdělen na vnitřní prostory a tribuny. Před vstupem musí všechny osoby, které půjdou do vnitřních prostor, projít měřením teploty. Hráčům a realizačnímu týmu budou lékaři kontrolovat teplotu už před příjezdem na stadion. Lékařský tým musí po celou dobu pracovat v jednorázových rukavicích a s ochranou úst a nosu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký trenér Petr Rada na prvním společném tréninku po uvolnění vládních opatření.

Zvláštní režim čeká na týmy i v hotelu, kde bude mužstvo ubytované. V hotelu by měl pobývat pouze daný tým, případně musí mít oddělené vlastní patro, vchod a výtah. V každém pokoji smí být pouze jedna osoba.

Otázkou nadále zůstává, zda by v případě pozitivního nálezu šel do karantény celý tým, či nikoliv. Podle epidemiologa Rastislava Maďara bude rozhodnutí bude na krajských hygienických stanicích. Podle manuálu má hráč v případě jakýchkoliv symptomů covid-19 ihned telefonicky kontaktovat klubového lékaře a sám se izolovat. Klubu pak manuál nařizuje bez potvrzení onemocnění nesdělovat pozitivní případy médiím a zajistit dostatečně velký kádr pro zbývající část soutěže.

O osudu přerušené sezony rozhodne ligové grémium. Kluby musí v úterý v Praze nadpoloviční většinou schválit prodloužení ročníku přes 30. červen.

Reklama