Hlavní obsah

Švýcarská vláda dá fotbalové a hokejové lize devět miliard korun

Bern

Švýcarská vláda připravila "záchranný balíček" ve výši 350 milionů franků (9,1 miliardy korun) pro tamní fotbalovou a hokejovou ligu. Zdůraznila, že peníze nesmějí být použity na mzdy nadprůměrně placených hráčů.

Foto: Jiří G. Novák

Kanadský útočník Raphael Lavoie sleduje situaci před švýcarskou brankou během přípravného utkání před MS hráčů do 20 let.

Článek

Zatímco švýcarská hokejová liga byla po vypuknutí pandemie koronaviru stejně jako soutěže v drtivé většině evropských zemí předčasně ukončena, představitelé fotbalu uvažují o dohrání sezony.

"Základy švýcarského sportovního systému jsou ohroženy důsledky koronavirové pandemie, jimiž jsou kolaps prodeje vstupenek a permanentek, rušení sportovních akcí a odchod sponzorů," uvedla vláda. "Předchozí finanční krize nám ukázaly, že kvůli nim sport utrpí mnohem vážnější a trvalejší ztráty než ekonomika."

Peníze ligové soutěže dostanou ve formě půjčky. "Federální půjčka nesmí být využita k tomu, aby z ní byly financovány nadprůměrné hráčské platy," uvedla vláda, jež poskytne dalších 150 milionů franků (3,9 miliardy korun) jiným sportovním odvětvím a masovému sportu.

Reklama

Související témata: