Hlavní obsah

Větší, než čekali! Výjimečný start sezony ukáže české hvězdy i unikátní televizní přenos

Praha

Měli ambiciózní plán, na Den dětí odstartovat atletickou sezonu na sto stadionech závody všech věkových kategorií. Jenže do svazového projektu Spolu na startu se už nyní přihlásilo dokonce 165 oddílů, prvního června tak začne letošní hodně specifická sezona i pro většinu českých hvězd.

Foto: Ivana Roháčková

Barbora Špotáková při tréninku na Julisce.

Článek

„Jsem nadšený, že česká atletická rodina bude v jeden den spolu na startu v tak velkém počtu a zahájíme společně závodní sezonu,“ neskrývá předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Dějišti tří nejkvalitněji obsazených mítinků budou Kladno, Plzeň a Kolín. Tyto tři stadiony propojí i přímý přenos České televize, v němž se od 17 do 19 hodin objeví plejáda domácích es. Kdo bude na startu?

I na mezinárodní poměry hvězdný bude na kladenském Sletišti oštěp žen, když se představí dvojnásobná olympijská vítězka a světová rekordmanka Barbora Špotáková proti úřadující vicemistryni Evropy Nikole Ogrodníkové čí bývalé juniorské mistryni Evropy Nikol Tabačkové.

Koulařský sektor přivítá v bitvě parťáků z tréninkové skupiny Petra Stehlíka českého rekordmana Tomáše Staňka a dvojnásobného medailistu z halového ME Ladislava Prášila. „Konečně mám nějaký impulz a bod naší přípravy, kde si můžeme otestovat, jaká vlastně byla. Na tréninku to vypadá zajímavě,“ těší se Staněk.

Na dráze se poběží méně tradiční disciplíny. Nabitá bude mužská třístovka s Pavlem Maslákem, Patrikem Šormem či Janem Tesařem, kilometr čeká Kristiinu Mäki, Dianu Mezuliáníkovou či Simonu Vrzalovou.

Foto: Ivana Roháčková

Kristiina Mäki ve finiši rozběhu na mistrovství světa v Dauhá.

Závod na 100 yardů (91,4 m) vymysleli pro spoludržitele českého rekordu na stovce Jana Velebu a jeho svěřence Dominika Záleského. „Podle tréninkových ukazatelů by to s Dominikem mohl být velmi zajímavý souboj,“ věří zkušený Veleba.

Kolínský stadion láká na kvalitní překážky, na mužských by se mohl objevit český rekordman Petr Svoboda, ženské poběží krom zraněné Heleny Jiranové domácí elita, kilometr čeká Filipa Šnejdra či talentovaného Jakuba Davidíka.

Doménou plzeňského mítinku by měly být technické disciplíny. Výška s bývalou juniorskou mistryní světa Michaelou Hrubou a tyč s českým rekordmanem Janem Kudličkou doplní disk s domácími hvězdičkami bratry Michalem a Jakubem Forejtovými.

Program mítinků je chystán tak, aby se dodržela všechna platná opatření týkající se počtu osob na stadionu, který by v době konání akce mohl být už 500 osob. Díky výjimce v geoblockingu budou moct přenos České televize sledovat přes internet diváci po celém světě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články