Hlavní obsah

Přestupový kolotoč v F1 se roztočil! Sainz míří do Ferrari, v McLarenu ho střídá Ricciardo

Aktualizováno

Avizovaný odchod čtyřnásobného mistra světa F1 Sebastiana Vettela z Ferrari rozpoutal přestupový kolotoč. Australan Daniel Ricciardo míří k McLarenu. S Ferrari se totiž na dvouleté smlouvě dohodl Carlos Sainz a místo něj do monopostu McLarenu usedne od příští sezony právě Ricciardo, který dosud působil u Renaultu.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Carlos Sainz mění v F1 dres, McLaren vystřídá za Ferrari.

Článek

Formule 1 zase zažívá velké změny. Tentokrát se však jedná o velké přestupy jezdců. Poté, co Ferrari oznámilo, že po letošní sezoně od něj odejde Vettel, bylo jasné, že se začnou dít věci. Okamžitě se vyrojily spekulace, kdo by ho v týmu mohl nahradit. Teď už je to jisté. Carlos Sainz.

Pětadvacetiletý syn dvojnásobného mistra světa v rallye se už dohodl na dvouleté smlouvě s Ferrari a McLaren nyní oznámil, že do jejich monopostu od příští sezony usedne Daniel Ricciardo, který doteď jezdil u Renaultu. „Daniel je dalším správným krokem v našem dlouhodobém plánu a týmu přinese nový vzrušující rozměr,“ uvedl Zak Brown, šéf McLarenu na webu BBC.

„Je to skvělá zpráva pro náš tým, naše sponzory a fanoušky. Carlosovi bych chtěl vzdát hold za vynikající práci, kterou odvedl, když pomáhal v plánu obnovy výkonu. Je to týmový hráč a přejeme mu, aby se mu dařilo i mimo McLaren," dodal Brown. Ricciardo pak prostřednictvím sociálních sítích poslal vzkaz Renaultu.

I přesto, že mu tým dal najevo, že z jeho přestupu není nadšený a ani mu nepoděkoval, byl uctivý. „Jsem vděčný za svůj čas u Renaultu a jakým způsobem mě přijali do týmu. Chci ještě dokončit aktuální kapitolu své kariéry, i když ještě letos ani pořádně nezačala. Děkuji," napsal Ricciardo.

Madridský rodák Sainz debutoval ve formuli 1 v roce 2015 v Toro Rosso a Ferrari bude jeho čtvrtým týmem. Po rezervní stáji Red Bullu jezdil za Renault a od loňska za McLaren, v jehož barvách v závěru minulé sezony obsadil třetí místo v Brazílii a poprvé v kariéře se dostal na stupně vítězů.

"Během pěti sezon už Carlos prokázal, že je velmi talentovaný a má technické schopnosti a správné vlastnosti k tomu, aby ideálně zapadl do naší rodiny," uvedl šéf týmu Ferrari Mattia Binotto. Sainz ve Ferrari vytvoří mladou dvojici s dvaadvacetiletým Monačanem Charlesem Leclercem.

Odchodem Ricciarda do McLarenu se tak zužují možnosti dalšího působení pro jeho bývalého kolegu z Red Bullu Vettela. Není vyloučeno, že mistr světa z let 2010-2013 po sezoně ve formuli 1 skončí.

Reklama

Související témata: