Hlavní obsah

Parťák Sagana pokoří Everest, aby přispěl na dětskou charitu

Praha

Nejpozději do konce května hodlá Emanuel Buchmann, německý cyklista týmu Bora Hansgrohe, pokořit na kole Mount Everest. Nejde pochopitelně o skutečný výstup na nejvyšší horu světa. Everesting v cyklistice představuje zdolání 8848 výškových metrů v odkazu na výšku hory během jediného dne a na jediném kopci.

Foto: Profimedia.cz

Jezdec stáje Bora-Hansgrohe Emanuel Buchmann po triumfu na Mallorce.

Článek

Čtvrtý muž loňského pořadí Tour de France a parťák trojnásobného mistra světa Petera Sagana si hodlá řádně zpestřit trénink, hlavním cílem je však podpořit Dětskou německou charitu. Část prostředků pak půjde na dětský cyklistický oddíl KJC Ravensburg, kde Buchmann začínal kariéru.

„Děti mohou během současné krize sejít z myslí lidí, proto jsem si vybral právě danou charitativní organizaci. A v Ravensburgu několik lidí velmi tvrdě pracuje, aby pomohlo nové generaci cyklistů a já jim chci vrátit, co pro mě udělali," vysvětlil svoji volbu Buchmann. Sedmadvacetiletý závodník doufá, že získá za každý výškový metr 10 eur, v součtu tedy minimálně 88 480 eur.

„Závodní pauza je hodně dlouhá. Měl jsem dost času přemýšlet. Uvědomuji si, že jako profesionální cyklista se mám dobře. Současně jsou však ve společnosti lidé, kteří potřebují naši pomoc. Proto jsem se rozhodl uskutečnit projekt, který poslouží dobré věci a současně mi poskytne motivaci do tréninku," vysvětlil Buchmann.

„Jde pro mě o neprobádané území. Nikdy v životě jsem během jediného dne nezdolal tolik výškových metrů, ať už při tréninku či při závodě," uvedl v odkazu na nebývalý počet výškových metrů. „Jsem zvědavý, jak moje tělo bude reagovat. Každopádně se budu muset pečlivě připravit a všechno úsilí naplánovat," přemítal Buchmann.

Německý cyklista následuje jiné hvězdy pelotonu, které výkony v sedle kola v rámci tréninku podpořily charitativní projekty. Šampion Tour de France Geraint Thomas z týmu Ineos v dubnu absolvoval tři dvanáctihodinové jízdy pomocí aplikace Zwift a vybral pro Britskou národní zdravotní službu 375 tisíc liber. Kanaďan James Picolli ze stáje Israel Start-Up Nation zase stokrát pokořil vrchol Mont Royal v Montrealu za 14 hodin a 35 minut, čímž zdolal 12 605 výškových metrů a ujel 322,4 kilometru, hlavně však získal 20 tisíc dolarů pro místní nemocnici.

Reklama

Související témata: