Hlavní obsah

Belgická liga se dohrávat nebude, Bruggy s Krmenčíkem mají titul

Kluby belgické fotbalové ligy si definitivně odhlasovaly předčasné ukončení sezony kvůli pandemii koronaviru. Mistrem byly potvrzeny FC Bruggy, za které hrají český útočník Michael Krmenčík a bývalý obránce Slavie Simon Deli z Pobřeží slonoviny.

Foto: Sport.cz

Nadšení fanoušci fotbalistů FC Bruggy.

Článek

Vedení belgické ligy navrhlo předčasně ukončit sezonu už na konci března. Rozhodnutí musely ještě formálně potvrdit kluby, ale jejich valná hromada byla v minulých týdnech čtyřikrát odložena. Čekalo se na to, jaká nařízení vydá vláda v souvislosti s šířením nákazy. Minulý týden premiérka Sophie Wilmesová uvedla, že sportovní akce v zemi se nebudou smět konat nejméně do 31. července.

Belgie ukončila ligovou soutěž jako první z evropských zemí. Fotbalová unie UEFA ji za to kritizovala a pohrozila vyřazením klubů z pohárových soutěží. Od té doby ukončily nejvyšší soutěže také Nizozemsko a Francie, většina dalších evropských lig včetně české se snaží sezonu dohrát.

Bruggy v době přerušení sezony vedly kolo před koncem základní části tabulku s náskokem 15 bodů. Dnes se mohou definitivně radovat ze 17. titulu v historii a přímého postupu do skupinové fáze Ligy mistrů. Český reprezentant Krmenčík přišel do Brugg v lednu z Plzně a podepsal smlouvu na tři a půl roku. Za klub nastoupil k šesti ligovým zápasům, další utkání přidal v poháru a v Belgii zatím neskóroval.

Foto: Sport.cz

Plzeňský ostrostřelec Michael Krmenčík může slavit titul i v dresu belgického klubu.

Nově korunovaný mistr bude mít šanci na zisk double, neboť postoupil do finále poháru proti Antverpám. Liga dnes uvedla, že se bude snažit vyvrcholení soutěže odehrát, nicméně termín ještě není znám.

Do druhé ligy sestoupil poslední tým tabulky Waasland-Beveren, jenž oznámil, že se proti rozhodnutí odvolá. Nový ligový ročník by měl začít 7. srpna.

Reklama