Hlavní obsah

Trpělivost, pochopení a dozrání. Zátopek prolomí české filmové tabu

Praha

Zámořská kinematografie chrlí každý rok filmová zpracování osudů sportovních hvězd, v Česku se na legendy sportu dostávalo zatím převážně jen v dokumentech. Letos v létě se to změní, do kin míří film Zátopek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitel hlavní role Václav Neužil a Martha Issová jako jeho manželka při natáčení filmu Zátopek v Březnici.

Článek

Nebyla to přitom vůbec snadná cesta „České lokomotivy“ na filmová plátna. Myšlenku na hraný portrét čtyřnásobného olympijského vítěze měl režisér a producent David Ondříček už před třinácti lety spolu s hudebníkem Janem P. Muchowem. Jenže plány se zadrhly na financích, když projekt nedostal potřebou podporu.

Když nevyšla ani druhá žádost na Státní fond kinematografie, přizvali si Ondříček s Muchowem ke scénáři Alici Nellis a předloni se dočkali nejvyšší patnáctimilionové dotace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Natáčení filmu Davida Ondříčka Zátopek v Praze. Na snímku Václav Neužil (v popředí) a australský herec James Frecheville.

„Film nesází jen na popularitu hlavní postavy, ale snaží se zachytit osudové společenské a politické peripetie, které se odrážejí v osobnosti sportovní ikony,“ odůvodnil dotaci fond a film s plánovaným rozpočtem přes 91 milionů korun se vloni konečně začal točit.

O klíčovém obsazení hlavních postav měl Ondříček už dlouho jasno. Pro roli Zátopka vybral herce Dejvického divadla Václava Neužila, manželku slavného běžce a olympijskou vítězku v hodu oštěpem hraje Ondříčkova životní partnerka Martha Issová.

„Z dobových treter mě bolely achillovky i lýtka, ale vydržel jsem. Myslím, že náš film bude o sportu, trpělivosti, pochopení a dozrání,“ věří Neužil.

„Bylo to velmi intenzivní setkání se Zátopkem, Václav i Martha podstoupili pro své role opravdu nevídané,“ ocenil Ondříček. Oba herci absolvovali přípravu u atletických koučů, Neužila chystal reprezentační trenér běžců Jan Pernica, Issovou bývalý kouč Barbory Špotákové a Nikoly Ogrodníkové Rudolf Černý.

Ve filmu se objeví i zahraniční herci ztvárňující Zátopkovi soupeře v čele s jeho obdivovatelem Ronem Clarkem z Austrálie.

Plány na natáčení přímo v Helsinkách vzaly za své kvůli rekonstrukci Olympijského stadionu, na němž Zátopek přezdívaný Finy Satu Peka (pohádkový Péťa) slavně získal tři zlata, a tak jako kulisy her v Londýně 1948 i Helsinkách 1952 posloužil chřadnoucí brněnský stadion Za Lužánkami.

„Když jsem o rok dříve viděl les na ploše i tribunách, moc jsem nevěřil, ale město nám vyšlo vstříc,“ těšilo Ondříčka, jenž už o Zátopkovi natočil i dokument.

Spolu s Issovou tak byl v pravidelném kontaktu s Danou Zátopkovou, která zprvu z myšlenky natočit o ní a manželovi film nadšená nebyla, ale po zhlédnutí několika záběrů už si ji projekt získal.

Jen plán na natočení posledního záběru v parku Stromovka, kde by filmoví Zátopkovi proběhli kolem lavičky, na níž by seděla Dana Zátopková, už se před jejím letošním úmrtím nepodařilo zrealizovat.

Film měl mít původně projekci v rámci letos zrušeného Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, datum premiéry bylo zatím ohlášeno na 13. srpna.

České filmy o sportovcích
Synové hor
Josef Bek v roli Bohumila Hanče a Jiří Vala jako Václav Vrbata ve filmovém zpracování knihy Františka Kožíka z roku 1956 o tragickém osudu dvou běžců na lyžích.
O něčem jiném
Jeden z prvních filmů Věry Chytilové na hraně dokumentu a smyšleného příběhu nahlíží do života a tréninku olympijské vítězky v gymnastice Evy Bosákové, která ve filmu sama hraje.
Pěsti ve tmě
Marek Vašut v hlavní roli představuje boxera Vildu Jakše, jenž zemřel ve II. světové válce. Ve filmu se ale jmenuje Vilda Jakub, pozměněna je i řada dalších okolností.
Tenkrát v ráji
Film podle románu Josefa Urbana pojí se sportem postava hlavního hrdiny horolezce Josefa Smítky i jeho filmový představitel, olympijský medailista na divoké vodě Vavřinec Hradilek.
Zlatý podraz
Film inspirovala úspěšná generace československých basketbalistů v poválečných letech, reálnou postavou je ale jen trenér Jaroslav Valenta, jehož hraje Stanislav Majer.

Reklama

Související témata: