Hlavní obsah

Zlatá tretra v Ostravě má nový termín i logo

Ostrava

Podle původního plánu se měly v těchto dnech do Ostravy slétávat atletické hvězdy, aby se v pátek 22. května zúčastnily 59. ročníku mítinku Zlatá tretra Ostrava. Pandemie nemoci covid-19 ale tyto plány rozcupovala a nejkvalitnější atletickou událost na území Česka odsunula na 8. září. Organizátoři tak musejí znovu domlouvat sportovce, kteří se na podzim na Městském stadiónu v Ostravě představí.

Foto: Sport.cz

Oštěpaři Jan Železný a Nikola Ogrodníková.

Článek
Fotogalerie

„Bohatá tradice mítinku, všeobecný zájem o podnik jako takový a zlepšující se situace nejen v Česku, ale i v mnohých evropských zemích přinášejí naději, že i v novém termínu budou na startu jak nejlepší domácí atleti, tak kvalitní zahraniční konkurence," říká manažer mítinku Alfonz Juck.

Před Ostravou se uskuteční ještě mítinky Diamantové ligy. V pátek 4. září v Bruselu a v neděli 6. září v Paříži. „Ve stejný den zároveň proběhne i mítink Continental Tour v nedalekém Chorzówě v Polsku. To znamená, že závodníci budou v rámci možností cestovat a budou k dispozici," podotýká Juck.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Jakub Vadlejch během mítinku Zlatá tretra.

Z české špičky by v Ostravě neměli chybět oštěpaři Jakub Vadlejch, Barbora Špotáková či Nikola Ogrodníková. Ze zahraničí by měla podle Jucka přicestovat olympijská vítězka Sara Kolaková z Chorvatska. „Počítáme s tím, že přijedou také někteří z německé devadesátimetrové elity," dodává Juck.

Koulařský sektor nabídne duel Tomáše Staňka s chorvatským vítězem halové tour Filipem Mihaljevičem. „Zájem přijet projevil i rekordman mítinku Tom Walsh z Nového Zélandu. Bude-li v Evropě však zatím není jasné," vysvětluje Juck.

Také ve skokanských disciplínách organizátoři zvažují své rozhodnutí podle toho, kdo z mezinárodní elity bude k dispozici. Ve sprintech mohou být pro zahraniční atlety kvalitními soupeři domácí Zdeněk Stromšík a slovenská hvězda Ján Volko. „Počítáme také s během žen na 1500 metrů, kde by měla startovat domácí Simona Vrzalová. V mužské osmistovce by se česká špička v podání Lukáše Hodbodě a Filipa Šnejdra mohla postavit například stříbrnému medailistovi ze světového šampionátu v Dauhá Amelovi Tukovi z Bosny a Hercegoviny," popisuje Juck s tím, že definitivní program disciplín potvrdí organizátoři v průběhu července.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Americký sprinter Christian Coleman v cíli běhu na 200 m v rámci atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

„Jsem rád, že Světová atletika publikovala kalendář této zvláštní sezóny 2020 a že Zlatá tretra Ostrava má své významné postavení ve světovém kalendáři jednodenních mítinků ve společnosti Diamantové ligy a partnerských mítinků Continental Tour Gold, kam nyní náš mítink patří. Těším se na 8. září a věřím, že mnozí čeští atleti to budou považovat za vrchol svého snažení v roce 2020. Zároveň doufám, že se současná situace zlepší natolik, že budeme moci přivítat na startu i špičkové zahraniční atlety," říká ředitel mítinku a oštěpařská legenda Jan Železný.

Předprodej vstupenek běží v síti Ticketstream. „Protože se Zlatá tretra od roku 2020 zařadila do nového seriálu Continental Tour Gold, změnili jsme logo mítinku a připravili nové, komunikativnější a vizuálně i obsahově bohatší webové stránky," doplňuje Juck.

Reklama