Hlavní obsah

Okradená a ponížená Serena Williamsová. Cítím hořkost, zuřila šampionka

New York/Praha

Vyhrála 23 grandslamů a patří mezi vůbec nejlepší sportovkyně světa všech dob. Tenisová šampionka Serena Williamsová ale umí ukázat i odvrácenou tvář své geniality, na kurtu nejednou vypustila hodně negativní emoce, obzvlášť směrem k rozhodčím. V paměti fanoušků jistě ještě zůstává její extempore z prohraného finále US Open 2018 proti Naomi Ósakaové. Její problémy s arbitry už ale začaly mnohem dříve.

Foto: Profimedia.cz

Serena Williamsová v emocích. S rozhodčími to neměla nikdy lehké.

Článek

Sama Williamsová asi jen tak nezapomene na incident z minulé dekády, kdy se svojí sestrou Venus světovému tenisu naprosto dominovaly.

V roce 2004 však pro rodinu Williamsových nastal v té době nevídaný krach, když za celou sezonu nerozšířila sbírku grandslamových triumfů o jediný titul. Výpadek přišel i na domácím US Open, kde Venus vypadla už ve čtvrtém kole s Lindsay Davenportovou a Serena ztroskotala ve čtvrtfinále na Jennifer Capriatiové (6:2, 4:6, 4:6). A už tehdy se s umpirovou rozhodčí moc nepárala.

S portugalskou sudí Marinou Alvesovou měla během utkání hned několik rozepří. Rozhodčí udělala největší chybu v prvním gamu třetího setu, kdy Serena zahrála bekhend evidentně do kurtu, z umpiru ale zazněl opačný verdikt a bod přiřkla Capriatiové. (Níže na videu čas cca 8:17)

„Nejen že míček byl dobrý, dokonce nespadl ani blízko k čáře," rozčilovala se, tehdy oprávněně, Williamsová.

V zápase padla celá řada sporných výroků, ale poražená hvězda nakonec uznala, že v utkání byla horší a chyby sudí výsledek zápasu nerozhodly.

„Nechci se vymlouvat a říkat, že jsem prohrála, protože mě umpirová rozhodčí podvedla. Prohrála jsem, protože jsem nehrála dobře a musím uznat výkon Jennifer," smekla před soupeřkou.

Křivdu ale těžko kousala: „Jsem hodně naštvaná a cítím hořkost. Cítila jsem se podvedená. Připadá mi, že jsem byla okradena. Chci, aby tahle rozhodčí už nikdy při mém zápase neseděla na umpiru. Je to Anti-Serena," odsoudila chybující Alvesovou.

V dalším průběhu kariéry se ale Serena Williamsová nevyvarovala konfliktům s arbitry, i když byla její verze pravdy minimálně sporná, čímž si znepřátelila část fanoušků. Vrcholem všeho bylo zmíněné finále roku 2018.

Tehdy sudího Carlose Ramose, který jí potrestal ztrátou fiftýnu za nedovolené koučování, zlomení rakety a osočení sudího, že je zloděj, obvinila ze sexismu.

Reklama