Hlavní obsah

Jeden z nejpřehlíženějších hráčů v dějinách? Stálice NHL skládá komplimenty české hvězdě

New York/Praha

V NHL prožil dlouhých patnáct sezon, kapitánské céčko nosil na dresu v NY Islanders a na Floridě, asistenta kapitána pak dělal ve Vancouveru, Chicagu a Torontu, v němž strávil největší část své kariéry; sedm let. Uznávaný kanadský obránce Bryan McCabe se nyní v rozhovoru pro stanici Sportsnet rozpovídal i o tom, který z hráčů nejlepší hokejové soutěže světa patřil mezi ty nejpřehlíženější.

Foto: Profimedia.cz

Obránci Bryan McCabe (vlevo) a Tomáš Kaberle na snímku z roku 2007 při společném působení v Torontu.

Článek

Stokilový Kanaďan, jenž v roce 1997 vyhrál titul mistra světa, nikdy nezapomene na spolupráci s českým zadákem Tomášem Kaberlem, s nímž působil všech sedm svých sezon u Maple Leafs.

„Bez něj bych nikdy nebyl tak úspěšný," prohlásil McCabe, jenž vyzdvihl nejen Kaberleho přesné přihrávky a přehled o hře, ale i jeho bruslení a techniku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Tomáš Kaberle na tréninku reprezentace.

„Podle mě je to jeden z nejpřehlíženějších hráčů, kteří kdy v NHL působili," říká jasně dnes čtyřiačtyřicetiletý McCabe, jenž v NHL odehrál 1135 zápasů (145 gólů a 383 asistencí) a kariéru ukončil v roce 2011.

Jeho výkony se odrazily i na gáži, ve svých posledních dvou sezonách v Torontu mezi lety 2006 až 2008 pobíral dokonce přes sedm milionů dolarů ročně. To mladší z bratrské dvojice Kaberlových se dostal maximálně na 4,25 milionu dolarů.

„Byl to přitom on, díky komu byla má práce tak snadná. Nemohl jsem si přát lepšího nahrávače a parťáka. Skvěle jsme se doplňovali, byli jsme tak trochu jako jing a jang," skládá McCabe komplimenty českému mistrovi světa z roku 2005 a vítězi Stanley Cupu s Bostonem z roku 2011, jenž v NHL nastoupil k 984 duelům.

Reklama

Související témata: