Hlavní obsah

Prodej Newcastlu dostal zelenou. Straky budou nejbohatší klub Premier League

Newcastle/Praha

Kritizované akvizici nestojí nic v cestě. Anglická Premier League schválila vlekoucí se prodej Newcastlu United do rukou saudskoarabské investiční skupiny PIF vedené korunním princem Mohamedem bin Salmánem. Proti obchodu se stavěl vlastník televizních práv a některé lidskoprávní organizace. Dosavadní majitel Mike Ashley za 13. celek pozastaveného ročníku anglické ligy vyinkasuje částku 300 milionů liber (přes 9 miliard korun).

Foto: Sport.cz

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán je předsedou investiční skupiny PIF.

Článek

Podle informací deníku Sun došlo tento týden ke schválení kritizovaného prodeje. Šéfové ligy dali zelenou a obchod by měl být definitivně oznámen 1. června. Saúdové by v Newcastlu měli získat 80 % podíl. Straky se tak stanou klubem s nejbohatším majitelem ostrovní soutěže.

Investiční skupina PIF je přímo napojena na saúdskoarabskou královskou rodinu a disponuje majetkem v hodnotě 320 miliard amerických dolarů (přibližně osm bilionů korun).

Prodeji se snažil zabránit vlastník vysílacích práv, katarská firma beIN Sports. Ta vede dlouhodobý spor se saudskoarabskou společností beoutQ, která je spojena s princem Salmánem.

Od plánované akvizice odrazovalo Premier League rovněž hnutí Amnesty International, které vedení soutěže vyzvalo k prověření porušování lidských práv v zemi Arabského poloostrova. Saúdskoarabský režim, jehož je korunní princ prominentním představitelem, byl v posledních letech obviňován z válečných zločinů, mučení a brutálních vražd.

Podle deníku Sun už ale obchodu nyní nestojí nic v cestě. „Pokud je to dobré pro Newcastle a klub bude moct konkurovat nejlepším týmům, být součástí toho by bylo skvělé. Rád bych se do toho zapojil," nechal se slyšet současný trenér United Steve Bruce.

Reklama

Související témata: