Hlavní obsah

Dvojnásobná motivace slávistického rekordmana před šlágrem s Plzní. Stejskal mu už předem gratuluje

Praha

Udržet čtvrté čisté konto v řadě bude v neděli v Edenu pro slávistického gólmana Ondřeje Koláře obzvláště důležité. Pro jeho tým také. Kdyby totiž vychytal nulu i v ligovém šlágru s Plzní, představovalo by to pro obhájce titulu jistotu, že si přinejmenším udrží osmibodový náskok před svým největším konkurentem. Slavia by navíc dvě kola před koncem základní části nejvyšší domácí fotbalové soutěže měla garantováno, že vstoupí do nadstavby na první příčce, a i další zápas této sezony bude hrát se Západočechy v Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Ondřej Kolář už má na kontě 19 zápasů s nulou.

Článek

Čtvrtá nula v řadě představuje navíc výzvu a velkou motivaci pro samotného Koláře. Kdyby na ni v neděli dosáhl, stal by se absolutním brankářským rekordman československé ligové historie.

Jen dvěma gólmanům se totiž v nejvyšší soutěži, která se hraje s šestnácti účastníky od sezony 1969/70, podařilo během třicet zápasů udržet devatenáctkrát čisté konto.

Prvním byl Alexander Vencel v premiérovém ročníku 1969/1970. Ten vyhrál Vencelův bratislavský Slovan se ziskem 43 bodů a skóre 39:15. A Vencel stál v bráně „Belasích" ve všech třicet utkáních.

Po sedmnácti letech se k němu přidal v sezoně 1986/1987 Jan Stejskal hájící bránu Sparty. Pochopitelně rovněž v mistrovské sezoně, v níž Sparta získala titul pod vedením Václava Ježka s 42 body a skóre 63:17.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Stejskal jako reprezentační trenér gólmanů s Petrem Čechem.

„Ani si nepamatuji, že jsem tehdy nějaký rekord vytvořil. V naší době se podobné statistiky snad ani nevedly, natož abychom je sledovali a nějak prožívali. Šlo hlavně o to, aby mužstvo vyhrávalo, což bylo daleko podstatnější, než kolik vychytám zápasů s nulou," přiznává brankářská ikona Sparty i československé reprezentace Jan Stejskal, že vlastně až po třiatřiceti letech zaregistroval, že byl a vlastně pořád je brankářským rekordmanem.

„Po letech to příjemné zjištění určitě je, i když o rekord se Šaňo Vencelem přijdeme," je dopředu smířen s tím, že slávistický Ondřej Kolář je oba ve fotbalových statistikách odsune za sebe. Vždyť na to má ještě tři zápasy. Nedělní duel s Plzní, utkání v Ostravě a na závěr základní části domácí střetnutí se Zlínem.

„Zaslouží si to, takže mu alespoň na dálku gratuluji. Ondra je komplexním brankářem s dobrou kopací technikou, který má špičkovou formu a předvádí skvělé zákroky. I proto se stal jednou z hlavních postav úspěšného slávistického mužstva," necítí Stejskal, který téměř sedm let chytal za Spartu a po návratu z angažmá v Queens Park Rangers čtyři další sezony za Slavii, sebemenší hořkost z toho, že ho po třiatřiceti letech nejspíš vystřídá na první příčce současný slávistický gólman.

Pětadvacetiletý Ondřej Kolář devatenáctou nulou vychytanou v úterním střetnutí v Příbrami dvojici elitních gólmanů doplnil a teď bude mít tři ligové duely na to, aby je trumfnul.

I proto půjde do nedělního šlágru s Plzní s dvojnásobnou motivací.

Brankáři s největším počtem nul v československé lize
19 Alexander Vencel (1969/70), Jan Stejskal (1986/87), Ondřej Kolář (2019/20)
18 Dušan Keketi (1972/73)
17 Zdeněk Jánoš (1996/97) a Petr Čech (2001/02)
16 celkem 9 gólmanů

Reklama

Související témata: