Hlavní obsah

Nejhorší zápasy, ulevilo se Kotalovi, že jeho Sparta zvládla vítězně i úpornou válku u Botiče

Praha

Už se nekabonil a nemračil, jako jindy, i úsměv se mu na tváři objevil. Jeho Sparta vyválčila v malém pražském derby u Botiče tři body, během šesti dnů vyhrála třetí zápas v řadě, takže v neúplné ligové tabulce se prodrala už na čtvrtou příčku. Pravděpodobnost, že Václav Kotal svou misi zdárně splní a dovede letenský klub do mistrovské skupiny, která bude hrát v nadstavbě o titul a účast v evropských pohárech, zase narostla. Však to také letenský kouč kvitoval, i když ke hře svých svěřenců měl a dál má výhrady.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty slaví gól v derby na hřišti Bohemians.

Článek

„Je to ale logické, protože v rychlém sledu zápasů není čas na nic jiného než na regenerační tréninky. Chybí čas na nácvik organizace hry, navíc se projevuje i únava. I proto je v některých momentech naše hra uspěchaná, řešení situací by mohlo být také lepší," glosoval konfrontaci s Klokany, která připomínala spíše zákopovou válku než ligovou partii.

Domácí celý zápas urputně hájili svou obrannou linii, hosté z Letné hledali naopak dlouho marně cestu k jejich bráně a gólu, který by rozhodl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Sparty Praha Tomáš Rosický během utkání 28. kola s Bohemians.

„Obrana Bohemky byla skutečně úporná. Pokud si vybavuji, nevystřelili domácí ani jednou přímo na bránu. Měli jsme sice celý zápas pod kontrolou, ale v pokutovém území jsme se těžko prosazovali, protože soupeř bránil skutečně dobře a zodpovědně. Postrádal jsem víc ochoty vzít odvahu na sebe, vystřelit ze střední vzdálenosti, prostě to zkusit," měl Kotal připomínky ke svým svěřencům.

Nakonec se ale vítězné trefy dočkal. Provázelo ji sice spousta diskusí, a ještě víc emocí, protože hlavní sudí Proske nejprve Tettehův gól neuznal, neboť pomezní rozhodčí při akci Dočkala signalizoval zdviženým praporkem ofsajd. Pak ovšem po konzultaci s videorozhodčím Proske verdikt změnil a vítězství Sparty posvětil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians se zlobí na rozhodčího během derby se Spartou.

„Podle mého hlavní rozhodčí písknul, až když byl míč v brance," reagoval Kotal na  moment, na který se odvolávali Klokani. Podle nich nejenže měl asistent na lajně praporek nad hlavou, ale i Proske pískal předtím, než míč překročil brankovou čáru.

„Praporek nahoře není podle výkladu pravidel pro hráče signálem, aby přestali hrát, přesto jsem si po signalizaci pomezního říkal, že uvidíme. Kolikrát může být praporek nahoře, rozhodující je ale hlavní sudí. Nakonec rozhodl VAR a podle mého bylo rozhodnutí v pořádku," rozebíral inkriminovaný moment letenský kouč.

Samozřejmě s úlevou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Benjamin Tetteh ze Sparty (uprostřed) dává gól, který rozhodl derby s Bohemians. Vlevo je Daniel Köstl z Bohemians, vpravo brankář Bohemians Roman Valeš.

„Podobná utkáni, jako na Bohemce, jsou nejhorší. Máte převahu, tlačíte soupeře na jeho polovině, ale přitom trnete, aby se mu nepovedl nějaký protiútok. Naštěstí jsme to zvládli, Tetteh dal gól a získali jsme tři body, což je nejdůležitější," pochvaloval si Kotal nasazení ghanského legionáře, který na Letnou přišel právě od Botiče.

„I to jsme si říkali a počítali s tím, a proto ho také poslali na hřiště už o přestávce. Do základní sestavy jsme ovšem nasadili Kozáka, protože po dvou gólech vstřelených Teplicím a penaltě, o kterou se postaral, byl v euforii."

Tettehův gól byl pro Spartu samozřejmě stejně důležitý, jako fungující defenziva, která v druhém zápase po sobě uhrála čisté konto.

„Strašně důležité, že se zlepšuje obranná fáze, protože to je základ všeho," kvitoval Kotal dobře si vědom, že zápasy s nulou jsou prvním předpokladem k bodovým ziskům a tudíž i cestě do elitní ligové šestice, v níž chce pochopitelně po základní části se svou Spartou zůstat.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články