Hlavní obsah

Po pohovorech kvůli letargii přišla rána do srdce. A teď je na řadě boj o život

Teplice

Už čtyři zápasy čekají na vítězství! Po restartu nejvyšší fotbalové soutěže přerušené v důsledku koronaviru si užili jedinou jarní tříbodovou radost. Dokonce i v součtu s duely po zimní pauze v období, než udeřila pandemie. Tehdy totiž fotbalové Teplice triumf neslavily. Po nedělním krachu v souboji s Jabloncem (1:2) dělí tým trenéra Hejkala pouhé tři body od příčky znamenající účast v ošidné baráži.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráči Teplic diskutují s rozhodčím kvůli penaltě.

Článek

„Podali jsme nejlepší jarní výkon. Dokonce jsme hráli lépe než s Libercem, který jsme porazili. A nemáme ani bod," naříkal Stanislav Hejkal, trenér Teplic, když musel přijmout další nezdar.

Severočechy drtí fatální chyby při standardních situacích. V předešlém domácím střetu s Opavou inkasovali dvakrát po akci, které předcházel přímý kop. S Jabloncem se vše při první brance opakovalo. „Nerozumím odpovědnosti našich hráčů při osobním bránění," bědoval Hejkal nad lehkovážností svěřenců.

„Ale nejde jen o ty dva zápasy. Na hřišti Bohemians jsme dostali první gól po rohu, druhý po přímém kopu. Když přičtu Opavu a Jablonec, jde o pět branek. Chápu, že hráč soupeře může být silovější, ale pokud mám někoho bránit osobně, musím souboj minimálně podstoupit. Nenechat protihráče lehce zakončit. Chybí mi větší odpovědnost vůči mužstvu," lamentoval Hejkal.

Však už po předešlé tříbrankové prohře na Spartě, kdy Severočeši zápas pojali velmi laxně, došlo Na Stínadlech k pohovorům. „Důrazně jsme si ujasnili představu o přístupu. Výkon s Opavou a na Spartě jsme vyhodnotili jako velmi letargický. To se podařilo proti Jablonci změnit. Jenže v závěru přišla rána do srdce trenérského řemesla," narážel Hejkal na způsob, jakým jeho tým přišel i o remízu.

„Zahráváme útočnou standardní situaci, dvakrát vyhrajeme odražený míč a stejně inkasujeme. Hrozné," hlesl Hejkal. „Protože jsme jako žáčci, kteří neumí přerušit akci odehrávající se přes celé hřiště," durdil se brankář Tomáš Grigar. „Měli jsme utkání dohrát na remízu za jakoukoli cenu. Musí tam být faul, prostě cokoli," přitakal Jakub Řezníček, útočník Severočechů.

Hejkal se zdráhal svalovat vinu za ztrátu s Jabloncem právě na Řezníčka, který sice po restartu soutěže vstřelil tři branky, ale proti Jablonci nedal další tři tutovky. „Musí si vyhodnotit sám, jestli někdy není lepší ubrat na razanci. Jenže se to netýká jenom Jakuba. Patrik Žitný měl během jara tolik šancí, že kdyby proměnil každou druhou, měli jsme určitě o osm bodů více. Řešení a chování v zakončení je záležitostí, kterou prostě nemohu ovlivnit," posteskl si Hejkal.

Teplice doufaly v účast ve skupině o Evropskou ligu. Jenže už nezbývá ani teoretická šance k naplnění této mety. Na Stínadlech se musí smířit s bojem o záchranu. A pokud nezvládnou žádný z nadcházejících dvou duelů v Českých Budějovicích a doma s Příbramí, může být Severočechům tuze zle.

„Budeme muset pracovat hodně na psychickém rozpoložení. Musíme kluky nabudit, protože prohra s Jabloncem byla nezasloužená. Je však třeba dát se do kupy, protože každý další zápas je o život," burcoval Hejkal mužstvo těžce se smiřující se skupinou o záchranu.

Reklama

Související témata: