Hlavní obsah

Anglické kluby budou mít na dresech slogan Black Lives Matter

Aktualizováno

Fotbalisté v Anglii budou mít po restartu Premier League na dresech místo jména nápis Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), jímž se připojí k současnému hnutí proti rasismu a společenské nerovnosti. Krok, o kterém ve čtvrtek jednali během konferenčního hovoru zástupci prvoligových klubů, dnes definitivně potvrdili společně s hráči v oficiálním oznámení.

Foto: Sport.cz

Mason Greenwood z Manchesteru United, ilustrační foto.

Článek

Slogan místo jmen budou mít fotbalisté na zádech v prvních dvanácti zápasech po restartu Premier League. Logo kampaně zůstane na dresech až do konce soutěže, která by měla vyvrcholit 26. července. Kluby rovněž vzdají hold pracovníkům státního zdravotnického systému NHS, kteří jsou v první linii v boji s koronavirovou pandemií. I jejich logo bude na dresech.

Politické či osobní vzkazy na dresech jsou podle všeobecných fotbalových pravidel zakázány, nicméně protirasistická hesla by byla tolerována. Anglická fotbalová asociace uvedla, že v tomto případě se nebude řídit striktně regulemi, ale spíše "zdravým rozumem".

Doporučila to i světová federace FIFA a tento postup uplatnili už v Německu, kde netrestali fotbalisty se vzkazy na tričku, jimiž připomínali květnovou smrt neozbrojeného černošského muže George Floyda po zásahu bělošského policisty.

Anglická liga se po 100 dnech koronavirové pauzy rozjede ve středu.

Reklama

Související témata: