Hlavní obsah

Beauguela na Hané rasisticky uráželi. Chce se mi zvracet, reagoval útočník Plzně

Olomouc
Aktualizováno

Šestigólové konto v této sezoně nerozmnožil a na ligovou bitvu proti domácí Olomouci nebude vzpomínat v dobrém. Plzeňského fotbalistu Jeana-Davida Beauguela čtvrt hodiny před koncem vychytal brankář Mandous, neproměněná tutovka Francouze mrzela, daleko víc ho však ranil incident z úvodu první půle.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Jean-David Beauguel z Plzně a Václav Jemelka z Olomouce.

Článek

V koutu hřiště u sektoru domácích vlajkonošů se útočník tmavé pleti pokoušel kličkou obelstít Látala se Štěrbou. Pro hosty vybojoval alespoň rohový kop, přičemž si ale vyslechl rasistické hučení ze strany kotelníků Sigmy, kteří se vešli do limitu povolených osob na stadionu.

„Bylo to na jeho výkonu znát. Jeana to velmi rozrušilo, řešili jsme to o poločasové přestávce. Stojíme plně za hráčem, má maximální podporu klubu," komentoval nechutnou událost kouč Viktorie Adrian Guľa. „Nečekali jsme, že se v dnešní době může něco takového dít. Obzvlášť když jsou stadiony poloprázdné a fanoušci mluví o tom, jak se na fotbal těší," dodal nazlobeně. „Já to neslyšel, ale na stadion tohle vůbec nepatří," odsoudil incident i gólman Sigmy Aleš Mandous.

Po zápase se na adresu dotyčných fandů vyjádřil také samotný hráč. Na svém twitterovém účtu si přitom nebral servítky. „Hraju fotbal, abych rozdával radost lidem, kteří chodí na zápasy. Abych rozdával radost dětem, které sní, že se jednou stanou profesionálními fotbalisty. A tohle je to, co uvidí v budoucnu na stadionech? Chce se mi zvracet," napsal Beaguel a přidal ještě jeden ostrý příspěvek.

„Rád bych věděl, kdy fotbalová federace v Česku začne udělovat tvrdé tresty za rasistické pokřiky. Kdy? Jak je možné, že nikdo nic nedělá, když pár hloupých fanoušků přímo na stadionu napodobuje opice?" dodal nakvašeně 28letý rodák ze Štrasburku, kterého plně podpořil i jeho současný chlebodárce.

„Mysleli jsme si, že takovéto stupidní projevy už nikdy nebudeme muset na stadionech řešit. V dnešní době jde o naprosto nepřípustnou věc. My jako klub chceme vyjádřit plnou podporu našemu hráči, stojíme za ním a takovéto chování striktně odmítáme," uvedl na twitteru Plzně generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

S odezvou neotálelo ani vedení Sigmy. „SK Sigma Olomouc důrazně odsuzuje rasistické projevy několika jedinců ze skupiny fanoušků na jižní tribuně vůči plzeňskému hráči Jeanu-Davidu Beauguelovi. Takové chování v žádném případě nepatří na fotbalové stadiony, a proto se od něj klub distancuje. Jménem klubu se omlouváme Jeanu-Davidu Beauguelovi i celému klubu FC Viktoria Plzeň," uvedla Sigma v prohlášení na klubovém webu.

„Jakmile jsme zaznamenali tyto projevy, pořadatelská služba okamžitě zasáhla a aktéři incidentu byli vyvedeni ze stadionu," uvedl bezpečnostní manažer Milan Zapletal.

Disciplinárka zahájila řízení

Vedení ligy rasistické projevy ze strany fanoušků Sigmy jednoznačně odsuzuje a vymezuje se proti nim.

„Pevně věříme, že se jednalo o ojedinělé projevy jedinců, což však nijak nesnižuje vážnost situace. Oceňujeme aktivní přístup pořadatele a věříme, že se olomouckému klubu podaří dotyčné osoby identifikovat a adekvátně proti nim zasáhnout. Takové fanoušky si na stadionech nepřejeme," praví se v prohlášení LFA.

Disciplinární komise hned v pondělí po obdržení zprávy technického delegáta zahájila s olomouckým klubem disciplinární řízení a případ bude projednávat na svém čtvrtečním zasedání. Hanácký klub chce viníkům zakázat vstup na stadion a bude po nich vymáhat případnou pokutu.

„Někteří aktéři byli po incidentu ztotožněni, na další z nich shromažďujeme důkazní materiál. Uděláme vše, co je v našich silách, aby se na stadion tyto osoby již nedostaly. Pokud bude klub finančně potrestán, zahájí s těmito osobami trestně-právní řízení a částku bude vymáhat," uvedla Sigma na sociální síti.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články