Hlavní obsah

Brno podpořilo konání Grand Prix letos i v příštím roce

Brno

Zastupitelé Brna dnes podpořili variantu konání motocyklové Grand Prix v letošním i příštím roce, přičemž zalistovací poplatek za oba ročníky bude sedm milionů eur (asi 190 milionů korun). Na oba ročníky dá město maximálně 60 milionů korun. Stát přislíbil na oba závody podporu 85 milionů. Desítky milionů dává na akci každoročně i Jihomoravský kraj. Závody se letos mají jet od 7. do 9. srpna.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Velkou cenu na Masarykově okruhu uspořádá spolek kraje a města. S promotérskou společností Dorna má uzavřenou smlouvu na pořádání pěti ročníků, letos se uskuteční pátý a smlouva tím měla vypršet. Původně měl stát letošní závod 120 milionů korun, ale situaci zkomplikovala pandemie koronaviru, kvůli které se pojede buď bez diváků, nebo s omezeným počtem lidí.

Zástupci kraje a města proto jednali s Dornou, aby letos zalistovací poplatek snížila kvůli výpadku peněz ze vstupného. Výsledkem byl návrh na pořádání letošního ročníku za milion eur (27 milionů korun) s tím, že se příští rok pojede závod znovu i s diváky a zalistovací poplatek za licenci bude stát šest milionů eur (asi 162 milionů korun). Část lidí už si totiž lístky koupila.

Brněnští zastupitelé měli na stole dvě varianty. Jednou byla podpora letošního a příštího ročníku, druhou nepořádání letošních závodů a poslání pořadatelského spolku kraje a města do insolvence. Zastupitelé se přiklonili k variantě pořádání závodů s tím, že město dá na oba ročníky maximálně 60 milionů korun. Hlasovalo pro to 33 zastupitelů, jeden byl proti a osm se zdrželo. Ve čtvrtek bude o Grand Prix jednat i zastupitelstvo Jihomoravského kraje.

Bývalý primátor Brna Petr Vokřál (zvolen za ANO) uvedl, že ještě v lednu před pandemií koronaviru byla ve hře varianta, že by Dorna za letošní a případně příští závody, o kterých se jednalo, mohla chtít více než 13 milionů eur (přes 350 milionů korun). Mluvilo se totiž o tom, že Dorna chce pro příští ročníky zvýšit zalistovací poplatek na dvojnásobek, tedy na devět milionů eur (přes 240 milionů korun). Pandemie koronaviru ale situaci změnila.

"Máme šanci odjet letošní a příští ročník za poloviční náklady. Otevírá se cesta k jednání o lepších podmínkách než ty, které byly na stole v lednu," řekl Vokřál. Připomněl také dřívější průzkum, podle kterého by 80 procent Brňanů nebylo rádo, kdyby Velká cena v Brně skončila. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že návrh i přes současnou situaci podpořila kvůli tomu, že Velká cena k Brnu patří a dělá mu reklamu.

Letošní brněnská zastávka MS je v plánu od 7. do 9. srpna. Před ní se přerušený šampionát znovu rozjede dvěma červencovými závody v Jerezu ve Španělsku.

Reklama

Související témata: