Hlavní obsah

Olomouc zaplatí za rasismus pokutu, na kobereček půjde i Sparta

Praha
Aktualizováno

Letitý problém se znovu vrátil na české stadiony. Disciplinární komise potrestala Sigma Olomouc za nevhodné pokřiky a rasistické chování fanoušků v utkání proti fotbalistům Viktorie Plzeň peněžitou pokutou ve výši 120 tisíc korun. Ze stejného důvodu pak zahájila řízení s pražskou Spartou kvůli pohárovému duelu rovněž s Plzní.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jádro fanoušků Olomouce během utkání s Plzní.

Článek

Návrat fanoušků do hledišť po koronavirové pauze se moc nepovedl. Fanoušci Olomouce v nedělním duelu rasisticky uráželi plzeňského Jeana-Davida Beauguela z Plzně. Sigma za ně pro porušení povinností pořadatele zaplatí pokutu 120 tisíc korun.

„Klub na utkání vpustil osoby, za které za současných mimořádných podmínek nese zvýšenou míru odpovědnosti," předesílá Richard Baček, předseda disciplinární komise.

"Vzhledem k tomu, že se jednalo o chování několika jednotlivců, nepřistoupili jsme k jiné formě trestu a rozhodli o peněžité pokutě. Pokud by se podobné projevy fanoušků opakovaly nebo by probíhaly v masivnější míře, budeme nuceni přistoupit i k jiným formám trestů včetně možného uzavření částí stadionu, jak umožňuje disciplinární řád," varuje Baček.

"Rasistické projevy fanoušků na ligových stadionech nelze tolerovat a takové chování je zcela nepřípustné. Na druhou stranu reakce pořádajícího klubu po spáchání samotného přečinu fanoušky byla příkladná, některé z nich identifikoval, ze stadionu vyvedl a podle našich informací bude spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení na jejich potrestání. Zároveň nás klub informoval, že dotyčným osobám zakázal na neurčito vstup na stadion. Věříme, že bude pokutu po pachatelích vymáhat, aby došlo k potrestání skutečných viníků," dodává předseda disciplinárky.

Slavia platí za pyro před branami

Tři dny po duelu na Hané narazila Viktoria na rasismus znovu. Ve středu fanoušci Sparty hučeli na Kayambu v semifinále domácího poháru. Proto se před komisí bude zodpovídat i letenský klub.

Slavia zaplatí za fanoušky pokutu ve výši 20 tisíc korun. V ligovém duelu s Plzní mohli být ještě jen za branami, přesto použitím pyrotechniky v bezprostřední blízkosti stadionu způsobili přerušení utkání.

„Za výtržnost se považuje i použití pyrotechniky v bezprostřední blízkosti stadionu. V tomto případě sice nedošlo k pronesení pyrotechniky na stadion, nicméně došlo k použití pyrotechniky, které i tak mělo vliv na vývoj utkání. Zápas byl přerušen na téměř dvě minuty, což bylo v našem posouzení rozhodující. Navíc se tak stalo na pozemku, který klub samotný užívá," vysvětluje Baček.

Pokud jde o tresty za vyloučení, jedno utkání si nezahrají Kingue (Příbram), Kuchta (Liberec) a Kladrubský (České Budějovice). Stop na 3 zápasy vyfasoval Petržela (Slovácko), jedno utkání už si odpykal ve 30. kole.

Reklama

Související témata: