Hlavní obsah

Veřejně se omluvte! vyzval hokejový svaz Stloukala. Jak reaguje trenér dorostenců Techniky?

Nejen volbu svého prezidenta, kterým se na další čtyři roky znovu stal Tomáš Král, řešil v sobotu Český hokej. Výkonný výbor svazu se rovněž zabýval vystoupením trenéra hokejových dorostenců Techniky Brno Martina Stloukala zachyceném na audionahrávce, na níž promlouvá ke svým svěřencům a rozhodně si v některých pasážích nebere servítky.

Audionahrávka trenéra Martina Stloukala z Techniky BrnoVideo: archiv

 
Článek

„Výkonný výbor ČSLH vytkl trenérovi vulgarismy a odsoudil výroky se zjevně rasistickým podtextem, které v jeho vystoupení zazněly," informoval v tiskové zprávě mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund o verdiktu svazového výkonného výboru.

„Motivační záměr projevu, proklamovaná nadsázka ani náročnost a důslednost vůči hráčům nemohou podobná vyjádření obhájit. Výkonný výbor ČSLH takové výroky odmítá a trenéra Martina Stloukala vyzývá, aby se za ně veřejně omluvil," zveřejnil Zikmund.

„Momentálně je to bez komentáře, protože závěr z jednání výkonného výboru ČSLH jsem nečetl. Počkám, až budu mluvit s předsedou a jednatelem našeho klubu, pak se k tomu nějakým způsobem oficiálně vyjádřím. Nic rasistického jsem ale neuvedl, takže necítím, že bych se měl za něco omlouvat," řekl Stloukal v sobotu odpoledne pro Sport.cz.

Stloukal ve svém více než osmiminutovém projevu mimo jiné prohlásil: „Nechci vidět, že budete žrát nějaký čínský přejetý psy, kebaby u těch cikánů smradlavejch špinavejch tam, nebo něco takovýho."

Výkonný výbor ČSLH dnes zároveň rozhodl, že Stloukalovým případem se bude zabývat i disciplinární komise. Trenérské komisi pak uložil, aby po konzultacích s dalšími odborníky vypracovala stanovisko k těm pasážím vystoupení, v nichž Stloukal svým hráčům radí se stravovacím režimem.

„Mé rady ohledně jídelníčku jsou naprosto v pořádku. Je to řečeno naprosto přesně, tak to má být. Na tom není nic špatně," stojí si za svým Stloukal.

V pondělí Stloukalův projev řešila i Technika Brno. Funkcionáři klubu se za svého trenéra postavili a podrželi ho ve funkci.

„Panu Stloukalovi jsme vytkli určitý slovosled a některé metafory, avšak obsahově s tím, co řekl hráčům, souhlasíme. Určitě by se ale měl příště vyvarovat výroků o čínských psech, národnostních menšinách nebo neuctivého vyjadřování o jiných klubech," řekl předseda a generální manažer brněnského klubu Pavel Kubica.

Pohoršuje vás projev trenéra Stloukala k jeho svěřencům?
ne, v žádném případě
89,7 %
ano
10,3 %
Celkem hlasovalo 82702 čtenářů.

Reklama

Související témata: