Hlavní obsah

Kreuzigerovi se při závodě v Krakonošových podmínkách zavřely průdušky. Už ví, kde začne sezonu World Tour

Trutnov

Na stupně vítězů při soutěžní premiéře v sezoně nedosáhl, přesto Roman Kreuziger z týmu NTT Pro Cycling opouštěl Krkonoše spokojený. V sobotu absolvoval Krakonošův cyklomaraton, v němž dojel pětadvacátý. Šlo o první závodní vystoupení čtyřiatřicetiletého borce po pandemii koronaviru.

Foto: Michal Červený

Roman Kreuziger na trase Krakonošova cyklomaratonu při stoupání na Pražskou boudu.

Článek

Jak se cyklista elitní stáje World Tour octne na startu závodu určeného primárně hobby cyklistům?

Dlouho jsem nezávodil a start v Trutnově mi dobře zapadal do tréninku, byť počasí nám nepřálo. Chtěl jsem do nohou dostat závodní intenzitu. Nebyl to úplně nejdelší závod, ale samozřejmě hodně intenzivní s ohledem na profil nahoru dolů. Člověk musel dávat velký pozor i při sjezdech na mokré silnici, což je hodně vysilující. Každopádně bylo fajn závod objet.

Užil jste si vystoupení na Krakonošově cyklomaratonu s ohledem na bídné počasí? Nebo jste závod spíše protrpěl?

Hodně pršelo, byla mlha. Jelo se doslova v Krakonošových podmínkách. Ale po dlouhé době jsem jel se startovním číslem na kole a jednalo se o skvělý trénink, protože se jelo ve vysoké intenzitě. Šlo o skvělou zkušenost.

Foto: Michal Červený

Roman Kreuziger připravuje kolo pro start na Krakonošově cyklomaratonu.

Výsledek v podobě pětadvacátého místa jste řešil? Nebo pro vás bylo přednější absolvovat hodně kilometrů ve vysokém tempu?

Závod měl vysokou úroveň. První tři kluci Černý, Ťoupalík, Višňovský, k nimž se následně dotáhl Hirt, jeli velice dobře. Klobouk dolů před jejich výkonem. Mně závod ukázal, na čem je třeba pracovat. Bylo důležité nespadnout a projet to ve zdraví, což se povedlo.

Foto: Michal Červený

Roman Kreuziger, český závodník týmu NTT Pro Cycling.

Jak se 134 kilometrů s převýšením 2200 metrů odvíjelo z vašeho pohledu?

Kluci mi ujeli ve stoupání na Pražskou boudu, což byl velice prudký kopec. Nečekal jsem to. Neměl jsem problém s nohama. Jak jsem vytuhnul v údolí, tak jsem nebyl následně schopný podat výkon, který bych chtěl. Zavřely se mi trošku průdušky a nedýchal jsem, jak bych si představoval. Nikdy se mi nic podobného nestalo, nebo alespoň ne v takové míře. Byl jsem tím trošku zaskočený.

Tušíte už jaký bude váš další program?

S celým týmem bychom měli v polovině července absolvovat soustředění v Itálii. Následně by mým prvním závodem z kalendáře World Tour mělo být Strade Bianche, jímž bude otevřena celá sezona.

Reklama