Hlavní obsah

Světová atletika finančně pomůže 193 závodníkům z 58 zemí

Monte Carlo

Světová atletika podpořila 193 závodníků z 58 zemí, kteří se kvůli omezením a zastavení mezinárodních soutěží kvůli koronaviru dostali do existenčních potíží. Každý z nich dostal ze zvláštního fondu jednorázový grant 3000 dolarů (přes 71 000 korun).

Foto: Sport.cz

Íránský diskař Ihsan Hadádí.

Článek

Mezinárodní federace v reakci na koronavirovou krizi zřídila koncem dubna ve spolupráci se svou nadací fond pro atlety, kteří se ocitli bez příjmů. Určený byl závodníkům se splněným limitem na olympijské hry v Tokiu, kteří v minulosti neměli dopingový trest. Vyloučeni byli atleti z absolutní světové špičky a neměli žádat ani profesionálové s pravidelným příjmem například od vlády, národního olympijského výboru, svazu nebo sponzorů.

Ve fondu mělo být k dispozici půl milionu dolarů (12,5 milionu korun), ale díky dalším příspěvkům se částka zvýšila na 600 000 dolarů (14,3 milionu korun). Žádost podalo 261 atletů, přičemž o příjemcích podpory rozhodovala odborná komise v čele s prezidentem Světové atletiky Sebastianem Coem. Úspěšní žadatelé by měli peníze začít dostávat tento týden.

Foto: Cornelius Poppe, ČTK/AP

Karsten Warholm při Impossible Games ubral sedm desetin ze světového rekordu na 300 metrů překážek.

Coe ocenil přístup všech členů komise v čele se světovým rekordmanem v běhu na 1500 metrů Hichamem El Guerroujem, který vznik fondu navrhl. "Jejich přínos, zejména při tvorbě kritérií a zacílení fondu, znamená, že budeme schopni rychle dostat peníze k těm nejpotřebnějším atletům díky jednoduchému procesu. V tohle jsme s Hichamem El Guerroujem doufali, když jsme o tomto nápadu na konci dubna poprvé diskutovali," uvedl Coe v tiskové zprávě.

Řada atletů je závislá na příjmech ze startovného a prémií. Mezinárodní atletická sezona jednorázových mítinků ale ještě letos naplno nezačala, měla by se rozběhnout v polovině srpna.

Reklama