Hlavní obsah

Obžalovaný Jansta bude obhajovat post šéfa ČUS, nemá konkurenta

Miroslav Jansta, který stál minulý týden před soudem jako obžalovaný v kauze ovlivňování sportovních dotací, bude ve středu obhajovat post předsedy České unie sportu. Největší střešní sportovní organizaci v Česku Jansta vede od roku 2012 a na volební valné hromadě v Nymburku nebude mít protikandidáta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Článek

Jansta je přesvědčen o své nevině v kauze týkající se rozdělování dotací v roce 2017. "V minulém týdnu jsme soudu poskytli veškeré informace a jsme přesvědčeni, že jsme právo neporušili. Pouze jsme usilovali o to, aby kritéria pro rozdělení peněz byla transparentní, s použitím měřitelných parametrů a podpora odpovídala jejich naplnění. O to budeme usilovat vždy. Sportovní veřejnost si toto uvědomuje, proto mám i v současné době takovou podporu," uvedl pro ČTK.

Jansta má více než čtyřicet nominací od svazů a zástupců tělovýchovných jednot a sportovních klubů. "Dvacet nominačních hlasů má od sportovních svazů, mezi nimiž jsou například fotbal, lední hokej, basketbal nebo tenis," uvedl generální sekretář ČUS Jan Boháč.

Vedle předsedy se bude ve středu rozhodovat také o novém složení šestnáctičlenného výkonného výboru. "Očekáváme, že se čtvrtina výkonného výboru obmění. Určitě se do nejvyšších orgánů dostanou noví členové. Když bude nová čtvrtina výboru, přinese to práci ČUS oživení i kontinuitu," řekl Boháč. Z řad nového výkonného výboru pak vzejdou noví místopředsedové. Těmi současnými jsou Miroslav Pelta a Marek Hájek.

Valná hromada se bude zaobírat také hospodařením České unie sportu v loňském roce a rozpočtem na rok letošní, který ovlivnila omezení kvůli koronaviru.

Reklama

Související témata: