Hlavní obsah

Dopadne jako Schumacher? Legenda F1 bojující o život má naději

Řím/Praha

Od pátku zůstává v kritickém stavu, lékaři nevědí, kdy a zda vůbec se probudí z umělého spánku, přesto stále žije naděje, že se bývalý jezdec formule jedna a nyní úspěšný paralympijský sportovec Alex Zanardi z vážného zranění hlavy po páteční nehodě na handbiku zotaví. Nemocnice v Sieně však v pravidelné zprávě o zdravotním stavu bývalého pilota formule 1 oznámila i špatné zprávy, legenda může přijít o obě oči..

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Alex Zanardi na okruhu v Monze na archivním snímku

Článek

Doktor Giuseppe Oliveri, jenž nezdolného Itala operoval, na přímou otázku, zda Zanardiho nečeká podobný osud jako Michaela Schumachera, jenž se stále nezotavil z vážného zranění hlavy při lyžování 29. prosince 2013 v Alpách, odpověděl, že rozsah a závažnost zranění jsou v Zanardiho případě mnohem nižší.

Zanardi, čtyřnásobný paralympijský vítěz, jenž v roce 2001 přišel po nehodě na okruhu Lausitzring o obě nohy, je po páteční srážce s protijedoucím nákladním vozem na jednotce intenzivní péče v nemocnici v italské Sieně.

„Zranění jsou méně vážná než v případě Schumachera," cituje lékaře a šéfa oddělení neurochirurgie Oliveriho list Gazetto dello Sport.

Oliveri operoval Zanardiho po nehodě tři hodiny. „Zdá se, že axonální poškození bylo odvráceno," cituje lékaře list s tím, že nejspíš nedošlo na fatální poranění, „s nímž se už těžko můžete vrátit ke svým normálním kognitivním a motorickým funkcím". K čemuž pravděpodobně došlo u Schumachera.

Operující lékař se zároveň zdráhá dát v případě Zanardiho jakékoliv další predikce o tom, kdy by se mohl probudit z umělého spánku.

„Je příliš brzy na to tohle říkat. Faktem je, že pacient je stabilizovaný, což je dobrá zpráva. A také je to maximum, o co teď můžeme usilovat," uvedl Oliveri.

Nadále pokračuje vyšetřování okolností nehody. V těle čtyřiačtyřicetiletého řidiče nákladního vozu nebyl zjištěn alkohol ani drogy, sám vypověděl, že se neúspěšně pokoušel střetu vyhnout. Prověřuje se také možné nedostatečné zajištění bezpečnosti při organizaci závodu. V této souvislosti byli podle italských médií vyslechnuti čtyři lidé.

Reklama

  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články