Hlavní obsah

Malér dokonán! Koronavirus má i Djokovič. Je mi to extrémně líto, kaje se

Průšvih je takřka dokonán, pozitivní test na koronavirus hlásí po hojně kritizované exhibiční charitativní sérii Adria Tour i sám organizátor a světová jednička Novak Djokovič. Srbský tenista to oznámil v prohlášení, podle něhož se nakazila i jeho žena Jelena.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Novak Djokovič během turnaje v Bělehradě.

Článek

„Hned jak jsme přijeli do Bělehradu, nechali jsme se otestovat. Můj test, stejně jako ten Jeleny, je pozitivní, zatímco výsledky našich dětí jsou negativní,“ uvádí Djokovič.

Už po první zastávce zmíněné balkánské tour se objevila poměrně zdrcující kritika na organizaci celého klání, jehož se účastnily i další prvotřídní hvězdy jako Dominic Thiem či Alexander Zverev, kteří ale měli po návratu do vlasti test negativní.

Kritika mířila na fakt, že se turnaj hrál prakticky bez jakýchkoliv opatření s ohledem na koronavirovou pandemii, zápasy sledoval plný stadion se čtyřmi tisícovkami fanoušků bez doporučovaných odstupů. Hráči se bavili při dalších exhibicích třeba ve fotbalu či basketbalu a vše vyvrcholilo divokou párty v nočním klubu.

Jako první oznámil nákazu po návratu ze druhé zastávky série Bulhar Grigor Dimitrov, po němž následovali také Borna Čorič a Viktor Troicki, koronavirem se nakazili také kondiční trenéři Djokoviče a Dimitrova.

Turnaj v Zadaru byl nakonec těsně před finále zrušen. Pro Djokoviče se tak jeho projekt stal velkým fiaskem.

„Vše, co jsem za poslední měsíc udělal, jsem dělal od srdce a s upřímnými záměry. Cílem našeho turnaje bylo sjednotit lidi a vyslat výraz solidarity skrz náš region. Chtěl jsem, aby hráči z jihovýchodní Evropy měli přístup k soutěžním zápasům v době, kdy jsou profesionální okruhy přerušené,“ uvádí dále Djokovič.

„Nápad se zrodil z čistě filantropických úmyslů. Veškerý výtěžek měl jít na podporu lidem v nouzi. A dělalo mi dobře u srdce, jak na to všichni reagovali. Turnaj jsme uspořádali v době, kdy už koronavirus hodně oslabil. Bohužel je tu však stále přítomný, je to nová realita, s níž se učíme žít. Doufám, že to celé časem pomine a budeme se moci vrátit k životům, jaké jsme vedli dříve,“ popisuje své úmysly 17násobný grandslamový šampion.

Za nechtěné důsledky své akce se na závěr svého prohlášení omluvil.

„Je mi extrémně líto každého případu infekce. Doufám, že to nikomu z postižených nezkomplikuje zdravotní situaci a všichni budou ok. Já sám budu 14 dnů v izolaci a za pět dnů si zopakuji test,“ dodal.

Reklama

Související témata: