Hlavní obsah

Kde se to vzalo? Od nás to není! Přivezl to Bulhar, zuří Srb. A chorvatský premiér odmítá karanténu

Zadar/Praha

Vyostřená prohlášení a handrkování se objevují v souvislosti s balkánskou Adria Tour, po které se koronavirová nákaza rozlezla nejen mezi tenisty v čele se Srbem Novakem Djokovičem. Mnohým se nelíbí ostrá kritika, které se světové jedničce dostalo za uspořádání série. Situace dostala podle očekávání i politický rozměr. Předmětem diskusí se stalo Djokovičovo setkání s chorvatským premiérem Andrejem Plenkovičem, který odmítá jít do karantény.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Novak Djokovič ve chvíli, kdy představoval v Bělehradě nakonec nedohranou balkánskou turnajovou minisérii s hvězdným obsazením.

Článek
Fotogalerie

Djokovič se omluvil, což rychle proběhlo médii. Záhy se po nedohraném druhém dílu série v Zadaru na obranu svého svěřence postavil chorvatský trenér Goran Ivaniševič. "Některé věci zkrátka nemůžete ovlivnit. Už to nezměníme. Zároveň mě mimořádně znepokojuje, že nás označují za hlavní viníky a snaží se sbírat politické body na náš úkor," řekl bývalý úspěšný hráč a vítěz Wimbledonu Ivaniševič pro srbský Blic.

Rázný postoj zaujal otec hvězdného hráče Srdjan Djokovič. Hlavní vinu připisuje Bulharu Grigoru Dimitrovovi, který měl pozitivní test jako první. "Těžce poškodil naši rodinu. Ten chlap už asi přijel nakažený kdoví odkud. Zničil reputaci nám i chorvatským organizátorům turnaje," citovala Djokoviče staršího další srbská média.

Situace má přímý dopad i na politickou scénu. Chorvatský premiér Plenkovič prohlásil, že nepůjde do karantény, i když se s Djokovičem také setkal. V prohlášení chorvatských úřadů se uvádí, že šéf vlády nemá povinnost podstoupit karanténu, protože se nejednalo o blízký kontakt a riziko přenesení nákazy bylo vzhledem ke krátkému trvání jeho setkání s Djokovičem pouze minimální. Na jedné z fotografií je přitom patrné, že se premiér Djokoviče přímo dotýká, poplácává ho po rameni.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Novak Djokovič s manželkou Jelenou (vpravo), otcem Srdjanem, matkou Dijanou a bratrem Markem (vlevo) při Adria Tour v Bělehradě.

Turnaj v Zadaru navštívil jediný den předtím, než byl zrušen v důsledku Dimitrovova pozitivního testu.

Výsledek Plenkovičova testu v pondělí byl negativní, ale poté, co byl pozitivní i sám Djokovič, opozice velmi rázně žádá premiéra, aby odešel do karantény.

Plenkovič se nechal slyšet, že se ničeho neobává, protože jeho setkání s tenistou trvalo jen zhruba tři minuty. "Podle definic tohle nebyl blízký kontakt a vše je tedy v pořádku," řekl Plenkovič.

Jiné politiky, kteří ho kritizovali za to, že nejde do izolace, nazval „šarlatánskými lékaři" a řekl, že jejich názory ho vůbec nezajímají.

Foto: Pool, Reuters

Chorvatský premiér Andrej Plenkovič (vpravo) je na dálku přítomen videokonferenci s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou (vlevo). Snímek je z 19. června.

Akce podle jeho vyjádření před turnajem měla být reklamou na Zadar i celé Chorvatsko. Podle agentury APA to ale má spíše silně negativní vyznění. Ministr zdravotnictví sousedního Slovinska Tomaž Gantar dokonce nevyloučil, že jeho země opět uzavře hranice s Chorvatskem, což by tvrdě dopadlo na turistický ruch.

Chorvatská média píšou o pochybeních pořadatelů: Tribuny byly tak jako před tím v Bělehradě přeplněné, mezi diváky nebyla často žádná volná místa, chyběly údajně i dezinfekční prostředky. Konalo se navíc několik doprovodných akcí, při nichž se tenisové hvězdy bez zábran setkávaly s fanoušky i politiky. Do karantény bylo posláno zatím bezmála sto lidí, mezi nimi i starosta Zadaru Branko Dukič. Přes 600 občanů samo žádalo o provedení testu.

K odpovědnosti za situaci se nikdo nehlásí. Úřad, který má v Chorvatsku dodržování opatření na starosti, uvedl, že za organizaci turnaje zodpovídal tenisový svaz a že pro takovéto akce jsou stanoveny jasné pokyny. Svaz tvrdí, že veškeré regule dodržel.

Chorvatsko dosud zaznamenalo přes 2300 případů koronavirové nákazy.

Reklama