Hlavní obsah

Šílená jízda s Messim, démonem a titulem. Šampioni mají další Totální sezonu

Praha

Zlatá éra pokračuje. Když fotbalová Slavia v prosinci 2017 ulovila trenéra Jindřicha Trpišovského a jeho realizační tým, kouč vyslal vedení jasné varování. „Nabídku přijmeme. Ale připravte se, jsme totální blázni. Budeme hrát totální fotbal. A bude to totální jízda.“ Svá slova plní. Během nucené přestávky tak mohla vyjít kniha s výmluvným názvem Totální sezona. Sešívaní teď titul obhájili a završili druhý takový ročník. Jaký byl?

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Rozjásaní fotbalisté Slavie slaví s fanoušky obhajobu titulu.

Článek

Postup do Ligy mistrů – Sešívaní teprve podruhé v klubové historii prošli do hlavní soutěže. V nabité skupině s Barcelonou, Dortmundem a Interem Milán sice skončili poslední, proti gigantům se však vždy postavili s otevřeným hledím. Posbírali uznání fotbalové Evropy a také prémie přes půl miliardy korun. Z konfrontací s Messim a spol. vytěžili drahocenné zkušenosti.

Ligový podzim bez porážky – Šestnáct bodů náskoku po podzimu? O obhajobě titulu se zdálo být jasno! Jedinou otázkou bylo, kdy ho Slavia oslaví... Hrála si svou vlastní soutěž, 54 bodů za dvacet kol je rekordní porce, inkasovala v nich pouze čtyři góly. Posledním týmem, který měl po 20 zápasech vyšší rozdíl skóre než sešívaní (41), byla Dukla před 58 lety v sezoně 1961/1962 (47).

Zájem o Trpišovského – Výkony rozjetého týmu nemohly uniknout pozornosti fotbalové Evropy, vždyť červenobílí třeba ovládali běžecké statistiky Ligy mistrů. O trenéra Trpišovského se začaly zajímat zahraniční kluby a slávistům zatrnulo, že by mohli o úspěšného kouče přijít. Mohli si však oddechnout, klub kouče udržel.

Matný jarní start – Ngadeu, Deli či Stoch odešli v létě, Král a Zmrhal na začátku podzimu, mužstvo si s jejich ztrátou obdivuhodně poradilo. V zimě je následovali lídr Souček, mazáci Škoda a Hušbauer. Mužstvo se měnilo za pochodu, větší part připadl mladíkům Zimovi, Provodovi či žolíku Musovi. Začátek jara ovšem nevyšel, polovinu náskoku sešívaní rychle prošustrovali. Omlazování se trochu zadrhlo, v derby se Spartou Slavia zase vsadila výhradně na zkušené.

Dobře využitá pauza – Nucená přestávka byla pro všechny nepříjemná, sešívaní ji ovšem dokázali využít. Rychle se dali do kupy, mladíci dostali více času na aklimatizaci v Edenu. Po restartu ligy bylo hned jasné, že obhájci už jsou zase na koni.

Rekord sběratele nul – Petr Čech se musel obávat, že přijde o svůj letitý český ligový rekord 902 minut bez obdrženého gólu. Ondřej Kolář už mu šel pomalu po krku... Svou sérii dotáhl na 788 minut a vyšvihl se na druhé místo tabulek. Brankář Slavie se stal skutečným démonem, získal jiný primát. V základní části odchytal 21 zápasů s čistým kontem, což je absolutní rekord. Hráčům v poli navíc neskutečně pomáhá i svým pojetím libera.

Atak Plzně odražen – Klobouk dolů před Viktorií. V zimě by nikoho nenapadlo, že ještě ve druhém kole nadstavby bude sešívané držet v napětí a hrát s nimi o titul. Jenže Slavia se už po restartu sezony nenechala zviklat. A tři vzájemné zápasy v sezoně se ukázaly jako zásadní. Na podzim Pražané vyhráli v Plzni, na jaře remizovali a vyhráli v Edenu, který je pro Viktorku prostě zakletý. V bitvách českých titánů slávisté dokázali, že jsou pořád nejlepší.

Reklama

Související témata: