Hlavní obsah

Jezdci F1 podpořili boj proti rasismu, někteří bez pokleknutí

Spielberg

Většina jezdců formule 1 před úvodním závodem mistrovství světa na okruhu v rakouském Spielbergu pokleknutím na startu podpořila protesty proti rasismu.

Foto: Dan Istitene, ČTK/AP

Jezdci formule 1 podpořili boj proti rasismu.

Článek

Na dráze se objevili všichni závodníci v černých tričkách s nápisem End Racism. Šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton, který je jediným jezdcem tmavé pleti v seriálu, měl ještě k tomu na triku název hnutí Black Lives Matter.

Společně s Hamiltonem pokleklo 13 jezdců. Zbylých šest - Charles Leclerc, Max Verstappen, Carlos Sainz, Lando Norris, Antonio Giovinazzi a Daniil Kvjat - zůstalo stát.

Jezdci měli k akci proti rasismu v pátek schůzku, na které někteří vyjádřili nesouhlas s plánem společně pokleknout. "Vylíčil jsem jim, že mlčení ve skutečnosti znamená spoluúčast. A v některých případech se mlčí," uvedl Hamilton, který se v posledních týdnech angažuje v protirasistických akcích.

"Pořád existují lidé, kteří zcela nerozumí tomu, co se děje a jaký je důvod těchto protestů. Já se to snažím vysvětlovat a působit na co nejvíce lidí," řekl britský jezdec.

Leclerc a Verstappen už před závodem na twitteru vysvětlili, proč se rozhodli nepokleknout. "Podle mě záleží na faktech a chování v každodenním životě spíš než na formálních gestech, které v některých zemích mohou být považována za kontroverzní. Nepokleknu, ale to ani v nejmenším neznamená, že proti rasismu bojuji méně než ostatní," uvedl monacký pilot Ferrari Leclerc. "Na rovnosti a boji proti rasismu mi hodně záleží, ale mám za to, že každý má právo vyjádřit se podle svého," napsal Nizozemec Verstappen z Red Bullu.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace