Hlavní obsah

Pohár a bronz. Nejstarší trenér s českou trofejí o Spartě nepochyboval

Praha

Mohli si zhluboka oddechnout. Zisk domácího poháru a třetí místo v lize, sezona je z větší části zachráněna. Trenér Václav Kotal vytáhl mužstvo z deváté příčky až na bronzovou, proto se po posledním domácím duelu s Jabloncem (3:0) dočkal ovací tribun. „Věděl jsem, že kvalitní hráči ve Spartě jsou. Jen jsme se potřebovali dát dohromady jako parta. Doufám, že nám to vydrží,“ kvituje Kotal, který se ve věku 67 let a 9 měsíců stal nejstarším trenérem s trofejí v samostatné české historii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři Sparty Václav Kotal a Michal Šmarda oslavují zisk pohárové trofeje.

Článek
Fotogalerie

Hlavní se stalo ve středu, kdy Sparta ukončila šest let čekání na zisk další trofeje.

„Vítězství v MOL Cupu je strašně zavazující. Dostali jsme se na cestu, na které chceme zůstat, ale čeká nás spousta práce. V kvalifikaci Evropské ligy se bude hrát na jeden zápas. Síla mužstva se ukáže v situacích, kdy bychom prohrávali a otočili to. To je strašně důležité pro sebevědomí týmu, aby si šel za svým cílem a podřídil tomu všechno," zdůrazňuje Václav Kotal.

Hráči pohárový triumf pořádně oslavili, což se v prvním poločase nedělního ligového duelu s Jabloncem projevilo.

„Určitě. Ze začátku jsme měli málo pohybu. Naštěstí jsme brzy dali gól a mohli hrát údržbu. Po druhém gólu na začátku druhé půle jsme už dominovali," líčí letenský kouč.

Hancko miláčkem publika

Spolu s ním se dostalo ovací také stoperu Hanckovi. Znovu podal parádní výkon, jenže mu končí hostování z Fiorentiny. A na trvalý přestup je pro Spartu náramně drahý.

„Nevím, jestli sám musí složit nějaké peníze, aby ho Fiorentina pustila," vtipkuje kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost sparťanů! Adam Hložek oslavuje trefu do sítě Jablonce se svým jmenovcem Karabcem.

Setrvání slovenského stopera je ovšem pro jeho tým klíčové. „Určitě bych ho chtěl udržet. Už jsem avizoval vedení klubu hráče, které chci, aby zůstali. Čekají nás složitá jednání, uvidíme, co se povede," přemítá Kotal.

Závěr sezony se Spartě povedl, zkušený praktik se ovšem dívá dál.

Jednat se bude o více hráčích

„Největší problém je, že řadě hráčů končí smlouvy. Času bude v létě velmi málo, přesto věřím, že mužstvo doplníme. Někdo se nám také vrátí z hostování. Příprava začne 24. července, za měsíc se pak už hraje," poukazuje kouč.

Za duel s Jabloncem chválí také výkon brankáře Nity, který mužstvo především do přestávky několikrát podržel. Rumun je dvojkou za Hečou a z Žiliny přichází další brankář Holec, takže je otázka, zda se Nita s letenskými fanoušky v posledním domácím duelu nerozloučil.

„Nedokážu odpovědět. Podle mých informací nikam neodchází. Co vím, tak má i nadále platnou smlouvu," říká Kotal.

Reklama