Hlavní obsah

Miminko i olympiáda v jednom roce? Možná si to maluju moc pozitivně, přemítá Mäki

Michal OsobaSport.czPrávo
Aktualizováno

Česká atletika na čas přichází o nejlepší mílařku, ale třeba získá špičkového běžce či běžkyni do budoucna. Osmadvacetiletá česká rekordmanka na 2000, 3000 i 5000 m Kristiina Mäki si dá pauzu, s medailistou z halového ME na 1500 m Filipem Sasínkem čeká v lednu potomka.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Běžkyně a nastávající maminka Kristiina Mäki.

Článek

Přírůstek jste se snažili naplánovat na sezonu bez velkých závodů?

Nebyl plánovaný, je to pro mě velké překvapení. Ale jsem moc ráda, že to vyšlo na sezonu, kdy závodění je omezené, ranking pro olympiádu je zmrazený a těžko se hledá motivace.

Od porodu do přeložené olympiády v Tokiu to vychází na sedm měsíců. Stihnete ji?

Věřím, že se to dá stihnout. Dělala jsem si průzkum mezi atletkami, za jak dlouho se vrátily a pár příkladů našla. Myslím, že nebude těžké se vrátit fyzicky, spíš skloubit, že nás bude o jednoho víc. Jsme atleti, můžeme se v tréninku střídat. Ale možná si to maluju moc pozitivně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

🤍 . . . #cekameMiminko

Příspěvek sdílený 𝙺 𝚁 𝙸 𝚂 𝚃 𝙸 𝙸 𝙽 𝙰 ❤︎ 𝙼 𝙰̈ 𝙺 𝙸 (@kristiinamaki),Čec 8, 2020 v 4:18 PDT

Do loňska jste kombinovala vrcholovou atletiku se studiem architektury. Teď už jste inženýrka, běhání také budete muset omezit. Nebojíte se nudy?

Trochu ano. Jsem na běhání závislá, neumím neběhat. Je jasné, že ke konci těhotenství to nepůjde, ale to už asi přebijí jiné pocity. A myslím, že si zábavu najdu, určitě budu chtít třeba něco rýsovat, abych z toho nevypadla. Vidím v tom budoucnost, běhat nejde do nekonečna.

Jak se s partnerem na roli rodičů těšíte?

Mám děti ráda, ale neuměla jsem si představit, že najednou přestanu běhat, tak jsem ráda, že odpadlo rozhodování. Snad budu dobrá máma, ale myslím, že Filip bude lepší táta. Je přísný, i náš pes ho poslouchá víc. Už vybral kočárek i nosítko a já nic, až jsem z toho nervózní.…

Svatba je také v plánu?

Domluvili jsme se, že se nechci vdávat těhotná a zbytek už není na mně… (úsměv)

Maslák a spol. vystřídají letadla
Runway ruzyňského letiště znají především z odletů a příletů na závody či soustředění, příští víkend si na ní elitní čeští běžci zazávodí. Seriál běhů po letištních plochách Runway run, který začal v Karlových Varech a tento víkend pokračuje v Českých Budějovicích, vyvrcholí v Praze a vedle závodů pro veřejnost se uskuteční i netradiční souboj štafet.Kamarádky a soupeřky na středních tratích Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková se ujaly rolí kapitánek čtyřčlenných týmů na 1000–500–500–1000 metrů. „Všichni, které jsem oslovila, slíbili, že dorazí,“ těší 10. mílařku z ME v Berlíně Mezuliáníkovou. Do týmu zlákala vycházející čtvrtkařskou hvězdu Ladu Vondrovou, Filipa Šnejdra a Jana Friše. „Hlavně o Ladu byl boj, ale tým jsem sestavila dobře, závod je předem rozhodnutý,“ hecuje parťačku.Mäki vsadila na své blízké. „Poběží můj partner Filip Sasínek, toho jsem se ani neptala, oslovila jsem Pavla Masláka a uhrála to, že jsem kmotra jeho dcery, a pak poběží talentovaná Bára Malíková,“ plánuje Mäki, která ještě není rozhodnutá, zda se s ohledem na své těhotenství nepřesune do role „nehrající kapitánky“. Běží se v neděli 19. 7. v 16.15 (živě na ČT sport).

Reklama