Hlavní obsah

Tvrdá rána pro tenisovou hvězdičku: Chtěla jsem vám pomoct, ne ublížit!

Praha

Patří k očekávaným budoucí tenisovým superstar. Ve svých dvaceti letech je ukrajinská hvězdička Dajana Jastremská již 25. hráčkou světa a nebýt grandslamové šampionky Bianci Andreescuové, tak i nejmladší. Teď na sebe však rodačka z Oděsy upozornila v úplně jiném světle. I když její původní záměr byl úplně opačný...

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská

Článek

Nejen sportovním světem hýbe v posledních týdnech vlna protestů proti rasismu, která začala po tragické smrti černošského muže George Floyda v Minneapolis. Do boje za rovnoprávnost se postupně přidali sportovci po celém světě.

Stranou nezůstala ani nastupující ukrajinská kometa Dajana Jastremská. Její původní záměr podpořit boj proti rasismu, však nabral hodně nečekaný a hlavně nežádoucí směr.

O co šlo? Mladičká tenistka na twitteru uveřejnila svou podobiznu, na které měla polovinu obličeje vyobrazenou v černé barvě, což doprovodila slůvkem "Equality" (rovnost).

Její původně dobře myšlený záměr se však setkal s tvrdou odezvou. Řadě kritiků vadil fakt, že žena bílé pleti uměle vytváří na polovině své tváře přehnaně tmavý odstín, což řady z nich chápala jako urážku. Jastremská byla následně nucena svůj příspěvek odstranit.

Ósakaová: Holka, to se nepovedlo

Na pokus Ukrajinky o podporu rovnosti ras reagovala kromě jiných i dvojnásobná grandslamová šampionka Naomi Ósakaová. "Holka, tohle se ti opravdu moc nepovedlo," psala tenistka, jejíž matka je Japonka a otec haitského původu.

"Publikovala jsem příspěvek, kterým jsem chtěla podpořit boj proti rasismu. Asi se mi to nepovedlo, je to nedorozumění. Nechtěla jsem nikoho urazit. Pokud jsem se někoho dotkla, omlouvám se," vysvětlovala po smazání příspěvku Jastremská.

Ukrajinka na sociálních sítích vysvětlovala, že s podobnou reakcí částečně počítala. "Byla jsem varována, že když zveřejním tu koláž, něco podobného může nastat. Neměla to být žádná karikatura, která by někoho zesměšňovala. Chtěla jsem jen vyjádřit, že jsme si rovni," dodala tenistka.

Reklama