Hlavní obsah

V deštivé kvalifikaci kraloval Hamilton

Spielberg
Aktualizováno

Kvalifikaci na Velkou cenu Štýrska formule 1 v náročných podmínkách suverénně vyhrál obhájce titulu Lewis Hamilton z Mercedesu. Šestinásobný mistr světa se nejlépe vyrovnal s deštěm a mokrou tratí a druhého Maxe Verstappena z Red Bullu i třetího Carlose Sainze porazil o více než sekundu.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Lewis Hamilton ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Štýrska

Článek

Dnešní program ve Spielbergu, který před týdnem hostil zahajovací Velkou cenu Rakouska a jako první okruh v historii přivítá dva závody v jedné sezoně, výrazně ovlivnil silný déšť. Už dopoledne byl předčasně ukončen závod formule 3 a poté byl zrušen i třetí trénink formule 1.

Kvalifikace odstartovala s téměř hodinovým zpožděním a s mokrou tratí a velmi špatnou viditelností si nejlépe poradil Hamilton. V závěrečné části kvalifikace zaznamenal čas 1:19,273 a Verstappena porazil o 1,2 sekundy. Třetí Sainz za pilotem Mercedesu zaostal o 1,39 sekundy.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Lewis Hamilton ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Štýrska

Čtvrtou příčku obsadil Valtteri Bottas, který před týdnem ve Spielbergu ovládl kvalifikaci i úvodní závod sezony. Druhý jezdec mistrovského Mercedesu na Hamiltona ztratil 1,43 sekundy. Na pátém místě skončil Esteban Ocon z Renaultu před Landem Norrisem z McLarenu, který však po trestu z pátečních tréninků klesne na startu na devátou pozici.

Ferrari se opět nedařilo

Stejně jako před týdnem se v kvalifikaci nedařilo Ferrari, kterému v dešti nepomohly ani vylepšené vozy. Čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel byl se ztrátou přes dvě sekundy desátý a Charles Leclerc, jenž minulou neděli překvapil druhým místem, nepostoupil z 11. místa do závěrečné části kvalifikace. Po trestu za bránění Daniilu Kvjatovi z Alpha Tauri navíc na startu klesl na 14. místo.

Nedělní Velká cena Štýrska, která se do upraveného kalendáře dostala kvůli odložení úvodu sezony po pandemii koronaviru, začne v 15:10. Podle předpovědi by se mělo jet na suché trati.

Kvalifikace na Velkou cenu Štýrska, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spielbergu (Rakousko):
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:19,273
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,216
3. Sainz (Šp./McLaren) -1,398
4. Bottas (Fin./Mercedes) -1,428
5. Ocon (Fr./Renault) -1,649
6. Norris (Brit./McLaren) -1,652
7. Albon (Thaj./Red Bull) -1,738
8. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1,755
9. Ricciardo (Austr./Renault) -1,919
10. Vettel (Něm./Ferrari) -2,378.
Pozn.: Norris kvůli trestu za ignorování žlutých vlajek při pátečním tréninku přijde na startu o tři místa.

Reklama

Související témata: