Hlavní obsah

Kluby NHL nebudou zveřejňovat pozitivní testy ani zranění

New York

Kluby NHL nebudou v době dohrávky této sezony zveřejňovat informace o testech na koronavirus ani o absencích z důvodu zranění či nemocí. Vedení ligy se po dohodě s hráčskou asociací NHLPA bude řídit principem lékařského tajemství, zástupce komisionáře Bill Daly ale zároveň uvedl, že NHL bude o situaci s nemocí covid-19 transparentně informovat. Upozornil také, že jeden pozitivní test neohrozí dohrávání sezony, které pro 24 týmů začne přípravnými kempy od pondělka.

Foto: Jeffrey T. Barnes, ČTK/AP

Útočník Toronta Jason Spezza (vpravo) v utkání NHL proti Buffalu - ilustrační foto.

Článek

"Mluvili jsme o tom s NHLPA a cítíme, že lékařské tajemství je v tomto procesu důležité. Budeme se nadále držet toho, že čísla bude oznamovat liga a kluby nebudou poskytovat informace týkající se covidu-19. V souvislostí s tím nebudou poskytovat ani informace o zraněních," řekl Daly.

NHL i po vypuknutí pandemie zveřejňovala počty nakažených v jednotlivých klubech, ale bez konkrétních jmen. "Média a veřejnost budou i nadále vědět, jaká je situace, ale nechceme, aby to komentovaly samy kluby či hráči. Chceme ochránit lékařské tajemství," doplnil Daly.

V pátek NHL definitivně schválila program dohrávky sezony, v které bude po 12 týmech ve Východní a Západní konferenci a od 1. srpna se bude hrát bez diváků v Torontu a Edmontonu. Do dějišť se budou moci kluby přesouvat od 26. července, přičemž každý tam odehraje i jeden přípravný zápas.

Obě hostitelská města dostala přednost před dalšími kandidáty vzhledem k příznivé situaci s výskytem nemoci covid-19, kvůli jejíž pandemii byla NHL 12. března přerušena. Soupisky jednotlivých celků mohou čítat maximálně 31 hráčů a celkově 52 osob. Během přípravných kempů budou nejdříve obden testováni a sedm dnů před cestou do dějiště se kontrola zintenzivní na tři testy během 48 hodin.

Potom se budou pohybovat jen v bezpečných zónách ve vyhrazených hotelech, restauracích, tréninkových centrech a arénách. Budou pod dohledem díky každodenním testům, kontrolám příznaků nemoci a měření teploty. Daly upozornil, že jde o postup, který je aplikován také v dalších profesionálních sportech a funguje například i v Bílém domě.

Případný jeden pozitivní test by podle něj neměl dohrání soutěže ohrozit. "Ale musíme mít samozřejmě jasno o zdraví a bezpečnosti hráčů a podle situace se může rozhodnutí změnit. Budeme se řídit podle lékařských odborníků," dodal Daly.

Komisionář NHL Gary Bettman v sobotu prohlásil, že NHL má v plánu odehrát kompletní sezonu 2020/21, tedy s 82 zápasy pro každý tým. Ta by po odloženém konci té současné, která má v plánu poslední možný zápas finále Stanleyova poháru 4. října, měla odstartovat v listopadu či prosinci.

"Při pohledu na rozpis s provedením nějakých úprav věříme, že můžeme odehrát celou sezonu (2020/21), pokud budeme hrát trošku déle než obvykle. Jsme flexibilní," podotkl Bettman.

Reklama

Související témata: