Hlavní obsah

Kubalík a Calder Trophy? Útočník Chicaga je mezi trojkou kandidátů

New York/Praha

Od roku 1933, kdy se v NHL uděluje Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezony, ji ještě nikdy nevyhrál český hokejista. Letos tu ale šance je. Mezi poslední tři kandidáty se dostal útočník Chicaga Dominik Kubalík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Kubalík z Chicaga.

Článek

Společně se čtyřiadvacetiletým odchovancem Plzně jsou v nominaci beci Quinn Hughes (20) z Vancouveru a Cale Makar (21) z Colorada. V jejich konkurenci se Kubalík za favorita hlasování nepovažuje.

„Já v jejich věku pomalu nemohl hrát za áčko extraligu a oni v NHL režírují první přesilovku. Taky bych volil jednoho z nich. Za klasického nováčka se vlastně ani nepovažuju," řekl Kubalík v rozhovoru Právu.

Kandidáti na Calder Trophy
JménoKlubZápasyBodyGólyAsistence
Quinn HughesVancouver6853845
Dominik KubalíkChicago68463016
Cale MakarColorado57501238

Do nejlepší ligy světa odcházel až po angažmá ve Švýcarsku, mezitím si stačil zahrát na dvou světových šampionátech a olympiádě. V premiérové zámořské sezoně oslnil třiceti góly, žádný jiný nováček takovou střeleckou fazónu neměl. Kubalík byl chválen za skvělé bruslení, výběr místa před brankou i rychlou adaptaci na nový styl.

„Určitě jsem nebyl tak vyjukanej. Když můžete hrát na mistrovství světa s kluky, jako je Kuba Voráček, Gudy (Radko Gudas), Frolda (Michael Frolík) nebo Kovárna (Jan Kovář), tak vám to něco dá, to je jasný," řekl Kubalík, který od pondělí naskočil do tréninkového kempu Blackhawks. V srpnu jeho tým v obnovené sezoně NHL čeká předkolo play off proti Edmontonu.

O Calder Trophy rozhodují v hlasování členové zámořské Asociace profesionálních novinářů. V roce 1990 ji získal 31letý Sergej Makarov z Calgary. Od další sezony se změnila pravidla, aby vítězem nebyl hráč starší, než kterému je v nováčkovské sezoně 26 let.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Kubalík z Chicaga v akci.

V roce 1998 skončil v nováčkovském plebiscitu třetí Patrik Eliáš, o rok později Milan Hejduk a v roce 2001 Martin Havlát. Před šesti lety byl na druhém místě Ondřej Palát. Trofej pro nejlepšího nováčka ale Čechům stále uniká.

Změní to v roce 2020 Kubalík?

Jack Adams Trophy pro nejlepšího trenéra získá jeden z trojice Bruce Cassidy (Boston), John Tortorella (Columbus) a Alain Vigneau (Philadelphia).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články