Hlavní obsah

GLOSA: Věřte nevěřte, přesto si zkusme zahrát na Mirky Dušíny

Praha

Teď půjde hlavně o ochotu a vůli. Kluby zainteresované do bojů o záchranu v nejvyšší fotbalové soutěži sice tyto dvě základní premisy potřebné pro dohrání ligové nadstavby na pátečním grémiu deklarovaly, jenže kdo si troufne předpovědět, co přinesou dny příští? Zvláště, když se ani v samotném moravskoslezském regionu neshodne tamní hejtman s hygieniky, zda je další výskyt potvrzených ohnisek koronaviru v kraji skutečně natolik alarmující, aby preventivní opatření musela být přijímána hned a okamžitě, aniž by o nich byl on informován.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fotbalistům Karviné a Opavy, z jejich utkání je snímek, stejně jak Příbrami půjde o to, aby neskončili poslední.

Článek

Což je samozřejmě věc jedna, odvislá od vyšší moci, a tudíž těžko předvídatelná. Věci další už se ovšem dotýkají samotného fotbalu.

Vůli dohrát dvě zbývající kola nadstavby, v nichž půjde o určení jediného sestupujícího z nejvyšší soutěže, sice po zrušení baráže a schválení nové varianty závěru ligy kluby projevily, a i funkcionáře druholigové Dukly opakovaně ujišťovaly, že pro řádné a fairové ukončení soutěže udělají maximum, jenže znáte to...

„Slibem nezarmoutíš," praví jedno lidové úsloví, aby druhé dodávalo že „...košile je vždy bližší než kabát."

Šéf asociace Dušan Svoboda se ovšem rázně ohradil proti tomu, že by se některý z ohrožených klubů zachoval podle a deklarované ujištění nectil, neboť nedohrání soutěže by mohlo představovat výzvu, jak se v ní zachránit.

„Odmítám spekulace, že někdo někoho úmyslně nakazí. Něco takového si neumím vůbec představit, to už se bavíme v úrovni kriminálního chování," považuje podobnou myšlenku za přímo irelevantní.

Foto: Sport.cz

Šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda (vlevo) a ředitel LFA Tomáš Bárta po skončení grémia.

Věřme mu. Stejně jako slibům ohrožených klubů, že budou po zbytek nadstavby vyznávat coubertinovské heslo, že ani pro ně není důležité zvítězit (a tudíž se v lize zachránit), ale zúčastnit se.

Jen přitom ale připomeňme slova žižkovského Ivana Horníka z proslulých odposlechů, když pád do druhé ligy hrozil jeho Viktorce.

„Vždyť ta druhá liga je o hovně," konstatoval už před šestnácti lety tvrdou realitu, která platí dodnes. Nemluvě o tom, že v příští sezoně bude ještě tvrdší a pro kluby finančně bolestivější, což sám Svoboda v pátek po grémiu připomínal.

V první lize, ve druhé pak obzvlášť.

A teď věřte, že se někomu do ní bude chtít.

Věřte, že najde motivaci, aby do ní sám a dobrovolně spěchal. Zvlášť, když nedohraná nadstavba mu skýtá i na další rok ligovou jistotu, a tudíž i relativně větší finanční a ekonomický blahobyt než v soutěži o stupeň níž.

Když už se ale mohla změnit pravidla v průběhu soutěže, byť šéf LFA Dušan Svoboda ještě před dvěma měsíci na květnovém grémiu tvrdil, že něco takového není absolutně možné, zkusme si v tomto případě zahrát na Mirky Dušíny. Uvěřme ve fotbalovou fairovost a čestnost. Ve scénář, že se nadstavba dohraje a poslední tým sestoupí.

Pražská Dukla ho nahradí a jisto jistě ocení, jak fairově se kluby zainteresované do bojů o záchranu zachovaly tím, že svému ujišťování dostály.

Věční skeptici přijdou alespoň o část argumentů o zprofanovaném fotbalu.

A ostatní uznají, že v prapodivné a mimořádné době přišel fotbal k rozumu, když i navzdory „neměnným" pravidlům mimořádně zareagoval a změnil je a ligoví aktéři následně deklarované sliby splnili.

Zdeněk Pavlis pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta, Od Bicana k Lafatovi. Je držitelem Ceny dr. Václava Jíry a Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu.

Reklama